Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Merjem Šišić – prva hafiza u bosanskoj Krajini

Merjem Šišić – prva hafiza u bosanskoj Krajini

-kazala je mlada hafiza Merjem Šišić iz Bužima, učenica IV razreda Medrese Džemaluddin Čaušević iz Cazina

U sklopu obilježavanja dvadesete godišnjice od reaktiviranja i Dana vakifa Medrese Džemaludin Čaušević desetog aprila 2013. u ovoj školi upriličena i hafiska dova mlade hafize Merjem Šišić, učenice IV razreda. Ovoj nesvakidašnjoj svečanosti, koja na težini dobija i s činjenicom da nema pisanih tragova kad je bila prethodna hafiska dova jednoj ženi u Krajini, prisustvovao i reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović. Bili su tu i dr. Amir ef. Karić, rukovodilac vjerskoprosvjetne službe Rijaseta, Razim ef. Čolić, šef kabineta reisu-l-uleme, muftija bihaćki Hasan ef. Makić, te glavni imami medžlisa sa područja Muftijstva bihaćkog. Ovom prigodnom programu prisustvovali su i predstavnici Unsko-sanskog kantona i općine Cazin. Sportsku dvoranu ove renomirane škole ispunili su i vakifi i učenici Medrese, rodbina i prijatelji hafize, mnogi znani i neznani gosti.

Riječi podrške

Otvarajući svečanost u koju su sublimirana tri događaja: Dan škole, Dan vakifa i hafiska dova Merjem Šišić, učenice IV razreda, direktor Medrse Enes ef. Ljubijankić izrazio je radost što ovom značajnom skupu prisustvuje i reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović sa saradnicima, te konstatovao da je, barem u posljednjih pedesetak godina, prvi slučaj da je jedna žena u Krajini završila hifz.

Do sada se u knjigu vakifa Medrese svojim prilozima upisalo oko 900 vakifa, a samo u ovoj godini, od prošlogodišnje svečanosti do danas, novih 60 vakifa. Direktor je vašem reporteru ispričao kako je pitao svog babu pamti li on da je jedna žena u Krajini završila hifz, a on je odgovorio: „Ne pamtim ni muškarca hafiza“. Inače, u ovoj se školi nalazi oko 320 učenika, a od obnavljanja njenog rada do danas upisano ih je 1257, dok ih je maturiralo više od 800. Merjem je sedmi hafiz koji je prošao kroz Medresu.

Obraćajući se okupljenom narodu u sportskoj dvorani Medrese reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović je čestitao menadžmentu škole na jubileju, mladoj hafizi Merjem Šišić na časnoj tituli hafiza Kur'ana, te podvukao: “Izuzetno mi je zadovljstvo što sam imao priliku da prisustvujem ovoj svečanosti povodom Dana vakifa, Dana cazinske medrese i hafiske dove učenice ove škole. Obradovale su me i informacije koje sam dobio od glavnih imama i drugih uposlenika Muftijstva bihaćkog, jer se puno toga uradilo, a i planira uraditi na polju unaprijeđenja rada ove vjerske institucije…”

Govorili su još i muftija Hasan ef. Makić i načelnik općine Cazin mr. Nermin ef. Ogrešević. Muftija se fokusirao na prvu zvaničnu posjetu reisu-l-uleme Kavazovića Muftijstvu bihaćkom, a Ogrešević je istakao da je općina Cazin konstantno podržavala rad Medrese Džemaluddin Čaušević , jer su njeni profesori i učenici svojim angažmanom dali značajan doprinos u razvoju i promociji ovog kraja.

Da bi se završio hifz Kur'ana treba puno volje, sabura, ustrajnosti

U razgovoru za naš list mlada hafiza Merjem Šišić je kazala: „U porodici imam roditelje, brata i dvije sestre. Biti hafiz je čast, ali i velika odgovornost da se s Kur'anom druži čitav život. Da bi se završio hifz Kur'ana treba puno volje, sabura, ustrajnosti, odricanja. Profesori su imali razumijevanja prema meni. Ponosna sam da sam prva hafiza, ali ne želim da budem i jedina, posljednja. Kanim upisati tefsir u Rijadu. Želja mi je i da, kad za to dođe vrijeme, budem uspješna muhaffiza.“

Njen muhaffiz hafiz Suad ef. Šahinović vrlo je emotivno doživio hafisku dovu svoje učenice Merjem: „Danas niko nije sretniji od mene, jer sam bio kockica u mozaiku uspjeha koji se zove hafiza Merjem Šišić. Drago mi je da sam mojim malim dijelom doprinio da se danas održi ova svečanost. Hafiza Merjem je mlada osoba, darovita, vrlo odgovorna. Ona je prva hafiza u Krajini otkad postoje nekakva statistička posmatranja. Na evropskom takmičenju u hifzu Kur'ana osvojila je drugo mjesto. Trenutno desetak učenika uči hifz. Nadam se da će naredne godine hafiz biti i Merjemin brat.“

Inače, hafiza Merjem (Rasima) Šišića rođena je 18. 12. 1994. godine u Bužimu. Mekteb i osnovnu školu završila je u rodnom Bužimu. Po završetku osnovne škole upisala je Medresu Džemaluddin Čaušević u Cazinu. Odlična je učenica.

(akos.ba/preporod.com)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com