Vijesti iz svijeta

Mekka: Buduće hadžije nastavljaju s ibadetima u krugu Kabe

Reporterske ekipe na terenu s Zamzam Towera, visokog 601 metar, zabilježile su fotografije budućih hadžija i tokom noćnih molitvi

Vjernici iz svih dijelova svijeta koji su doputovali u Mekku, u Saudijskoj Arabiji, kako bi obavili hadž, nastavljaju ibadetiti na svetim mjestima, javlja Anadolu Agency (AA).

Mnogi vjernici i tokom noći ibadete u krugu Kabe i pripremaju se za hadž. Reporterske ekipe na terenu s Zamzam Towera, visokog 601 metar, zabilježile su fotografije budućih hadžija.

Nakon dvije godine pandemije zbog koje je hodočašće bilo ograničeno samo na stanovnike Saudijske Arabije, Mesdžidul-haram, poznat i kao Sveta džamija ili Velika džamija u Mekki, koja predstavlja centar muslimanskog svijeta i mjesto prema kojem se muslimani pet puta dnevno okreću tokom obavljanja molitve, ponovo je mjesto na kojem su se okupili brojni vjernici.

Saudijska Arabija objavila je da će ove godine na hodočašće hadža biti prihvaćeno ukupno milion posjetilaca iz zemlje i inostranstva. Ove godine obrede hadža mogu obaviti mlađi od 65 godina, sa primljenim osnovnim dozama vakcine protiv COVID-19.

Dan Arefata je u petak, 8. jula. Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara poznat je pod nazivom Jevmu’l-arefe (Dan Arefata). Arefat je brežuljak udaljen od Mekke petnaestak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakoga hadžije, sastavni je dio obreda hadža, te se sve hadžije 9. zul-hidžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

Kurban ili Hadži-bajram, tokom kojeg je potrebno žrtvovati kurban i podijeliti kurbansko meso siromasima, prijateljima i komšijama, traje četiri dana, a ove godine počinje u subotu, 9. jula.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button