Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Medžlisu IZ Rudo doniran traktor za obradu zemljišta i zimsko čišćenje puteva

Medžlisu IZ Rudo doniran traktor za obradu zemljišta i zimsko čišćenje puteva

Prema riječima predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Rudo Mustafe Pašića, mehanizacijom će raspolagati Medžlis, ali će njene usluge moći koristiti svi stanovnici Rudog. Radi se o donaciji Crvenog polumjeseca Ujedinjenih Arapskih Emirata, vrijednoj 25.000 KM

 Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Rudo danas je isporučen traktor sa priključcima, koji će biti korišten za obradu zemljišta i zimsko čišćenje puteva na području ove općine, javlja Anadolu Agency (AA).

Radi se o donaciji Crvenog polumjeseca Ujedinjenih Arapskih Emirata, vrijednoj 25.000 konvertibilnih maraka (KM).

“Ovo je jedan od projekata pomoći povratnicima u BiH, a pored ovoga pomoć dajemo i kroz dodjelu sitne stoke i junica, te kroz obnovu porušenih objekata. Drago mi je da smo danas u Rudom kako bismo pomogli Medžlis Islamske zajednice Rudo i stanovnicima ove opštine da što lakše završavaju svoje poslove od kojih žive“, rekao je Mahmud Aly, direktor Crvenog polumjeseca UAE u BiH.

Prema riječima predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Rudo, Mustafe Pašića, mehanizacijom će raspolagati Medžlis, ali će njene usluge moći koristiti svi stanovnici Rudog.

“Danas kršćanska Evropa pomaže i prihvata izbjeglice iz arapskog svijeta, a ovdje Arapi pomažu Bosancima u Evropi. To je nešto što traje vijekovima, jer solidarnost i dobročinstvo su planetarne kategorije koje pokreću ljude“, izjavio je Pašić.

Ovaj neobičan poklon Medžlisu Islamske zajednice Rudo iniciralo je Muftijstvo goraždansko. Od njegove materijalne vrijednosti bitnije je to što se Islamska zajednica aktivnije uključuje u podršku domaćoj proizvodnji hrane, posebno u povratničkim sredinama.

“Iza svega ovog stoji naš nijet da proizvodimo novu vrijednost i da pokušamo na području Muftijstva goraždanskog realizirati neke projekte. Prvenstveno tu mislim na iskorištavanje vakufskog zemljišta koje je upotrebljivo, ali možda i onog koje nije. Kako ćemo to uraditi to zavisi od nas. Ovo nije prvi primjer u Islamskoj zajednici. Naše kolege u Bijeljini i Janji već su uradili jedan pilot projekat koji se pokazao jako korisnim i dobrim i vrlo efektnim u svojim rezultatima“, istakao je goraždanski muftija Remzija ef. Pitić.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top