Vijesti iz zemlje

Medžlis IZ Livno: u vremenu pandemije 16 završenih hatmi

Protekli ramazan u Livnu bio je izuzetno produktivan, a posebno za one koji su dočekali, da u njemu završe i svoju prvu hatmu.

Prije ramazana, imami i muallime Medžlisa IZ Livno, najavili su da će 6 grupa završiti hatmu, te se još prije ramazana pristupilo posebnim pripremama za svečanosti.

U džematu Podhum, džematski odbor je time motiviran, pokrenuo i akciju preuređenja džamije, prilaza i ograde, te mektebske prostorije, kako bi svečanost bila bogatija i ljepša. Međutim, zbog pandemije, planovi su promijenjeni, a učenje nastavljeno online, putem video poziva, i hvala Allahu, uspješno su već dvije grupe učenje privele kraju, iščekujući trenutak kada će moći to obilježiti u džamijskim prostorijama, sa rodbinom i prijateljima.

Prva grupa su učenici devetog razreda u Livnu, njih 7, koji su pred Edin ef. Alićem, posljednje ajete iz Kur’ana  proučili nekoliko dana prije ramazana, te tako dočekali najdražeg gosta, a bili su to Baljak Amna, Jandrić Lejla, Lemo Ajna, Lemo Mehmed, Lemo Tajra, Ortaš Omar, Šeremet Amar.

  1. dana ramazana hatmu je završio i učenik petog razred, Edin Džafić, a ubrzo poslije njega završili su hatmu i Alem Baljak i Almir Kurešepi, polaznici Škole Kur’ana za odrasle.

Polaznice škole Kur’ana iz džemata Golinjevo Fadila Velagić i Sanela Bajrektarević, 23. ramazana, proučile su zadnje ajete iz Časnog Kur’ana i time završile svoju prvu hatmu.

Osim njih dvije, ovogodišnji hatmaši iz Golinjeva su i Šerif Velagić i mektebski polaznici Hamza Velagić, Eldar Bajraktarević i Esma Topalović.

Naime, škola Kur’ana kao jedan od projekata Medžlisa islamske zajednice Livno, već tri godine aktivno djeluje u ovom džematu, a predvode je Husein ef. Topalović i muallima Dženita M.

Piše: Šejla M.K.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button