Vijesti iz zemlje

Medžlis IZ Livno: Snimili i uredili 80 video materijala u 2020. godini

Od početka pandemije virusa COVID-19, kolektiv Medžlisa IZ Livno, 6 imama i 3 muallime, na čelu sa glavnim imamom, hafizom Mahir ef. Kevrićem, prihvatili su sve izazove i okolnosti koje su sa sobom donijeli pandemija i ograničenost u kretanju, te odgovorili mnoštvom aktivnosti. Maksimalno su iskoristili modernu tehnologiju i društvene mreže za širenje pozitivnih vrijednosti, ljubavi prema vjeri i oživljavanja sunneta Muhammeda a.s.

Hafiz Mahir ef. Kevrić insisitirao je na novoj strategiji rada, snimanju i editovanju video materijala, svjestan da video postaje najrašireniji medij naspram tekstualnog i fotografskog medija.

„Svjesni smo bili da nam džematlije ne mogu doći u džamiju, stoga smo morali smisliti što kvalitetniji način da mi dođemo u njihove domove, da i njih uključimo u sam proces naših aktivnosti“, – istakao je glavni imam.

„Od početka pandemije do danas, pripremili smo, snimili, te kvalitetno uredili 80 različitih videa, i time tematski obuhvatili sve kategorije džematlija, od najmlađih, predškolskog uzrasta, do najstarijih. Za svakoga po nešto. Video smo snimali sa kamerom DJI OSMO, kamerom NIKON d3100, te mobilnim telefonom, a da bi video bio što ljepši, koristili smo i dodatno osvjetljenje, i još neke rekvizite, a finalna obrada je bila u programu FINAL cut pro“, dodao je glavni imam.

Tokom mjeseca ramazana snimili su 30 kratkih ramazanskih poruka, 6 predavanja, 2 mevludska programa, a mukabela iz Ćurčinice džamije prenosila se uživo svaki dan. U mjesecu mevluda, snimili su i uredili 16 hadisa sa djecom iz mekteba, te 4 priče za djecu sa specijalnim animiranim efektima prijemčivim djeci, koji su imali najveću gledanost na facebook stranici Medžlisa IZ Livno.

Snimljena su brojna predavanja s povodima (ašura, nova hidžretska godina, rođenje Poslanika a.s. itd) u prekrasnim prirodnim ljepotama Livna.

Pored navedenih, snimljen je specijalni video povodom Dana državnosti BiH ispred džamije Ahmeda Dukatara, te dva promo videa o igraonici MIZ Livno Bubamarice. Program povodom Nove hidžretske godine sa prekrasnim snimcima grada Livna i njegove okolice bio je izuzetno praćen, kao i programi povodom Lejletu-l-kadra i Lejltu-l-bedra.

Imami i muallime Medžlisa IZ Livno proveli su mnogo sati tokom procesa snimanja, te same pripreme za snimanje, pa im je ovo bila dobra edukacija za rad u medijskom prostoru, neplanirana, ali zasigurno dobrodošla. Mnogi su imali tremu od javnog nastupanja, pa im je ova jednogodišnja praksa povećala lične komptencije i samopouzdanje.

Medžlis IZ Livno spada u red manjih medžlisa u BiH, ali svojim radom, inovativnošću i kvalitetnim i vrijednim kadrom, želi poslati poruku da rad na širenju i promociji pozitivnih islamskih vrijednosti mora imati kvalitet, bez obzira sa koliko vjernika se radilo.

Šejla M.K.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button