Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Medžlis IZ Livno darivao majke u porodilištu

Medžlis IZ Livno darivao majke u porodilištu

U povodu Nove hidžretske 1438. godine, predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Livno organizirali su službenu posjetu porodilištu bolnice „Dr. Fra Mihovil Sučić“ u Livnu.

Cilj posjete bio je obradovati majku koja na ovaj svijet donijela novi život, prvog dana muharrema, prvog mjeseca lunarnog kalendara. Nova hidžretka godina nastupila je 01.10.2016. u večernjim satima.

Međutim, isti dan rodile su dvije majke, tako da su obje dobile simbolične darove. Ružica Šarac iz Tomislavgrada, ipak je rodila prva, i to svoju osmu po redu bebu, Davida. Predstavnci Medžlisa Livno su joj ovom prilikom uručili simboličnu novčanu hediju. Maria Žarko na svijet je donijela malenog Josipa, a uručen joj je poklon paket za novorođenče.

Posjeta porodilištu je realizirana u saradnji sa šefom odjela dr. Dražen Vrdoljakom, glavnom sestrom Robertom Perković i ostalim osobljem na odjelu. Svi su bili sretni što se ovim činom nastoje prevazići razlike i potpomoći suživot u gradu Livnu, s obzirom da su sretne majke hrvatske nacionalnosti.

Posjetu je predvodio glavni imam Dževad ef Hadžić ispred Medžlisa IZ, a muallime Šejla M.K. i Alma P.A., predstavljale su članice Udruženja žena MIZ Livno i Kluba mladih majki, koje su također dale doprinos u ovom dobrom djelu, javlja bir.ba.

MEDŽLIS IZ LIVNO DARIVAO MAJKE U PORODILIŠTU

MIZ Livno je Novu hidžretsku 1.438. godinu obilježio predavanjem o Hidžri za dvjestotinjak polaznika mekteba kojima su podijeljeni i paketići IM „Semić“ iz Visokog, potom dobro pripremljenim i sadržajnim mevludskim programom u centralnoj džamiji Ćurčinici, a nije zaboravio ni svoju, već tradicionalnu obavezu, darovanja prve porodilje u Livnu u povodu nastupanja Nove hidžretske godine

Tim povodom porodilište je obišao glavni livanjski imam Dževad ef. Hadžić s mualimama Šejlom Mujić Kevrić i Almom Alić iz Udruženja žena MIZ Livno i Kluba mladih majki Livno. Ali, pošto su isti dan rodile dvije majke, MIZ Livno je odlučio darovati obje. Ružica Šarac iz Tomislavgrada rodila je prva, osmu po redu bebu, malenog Davida, pa joj je MIZ Livno dodijelio novčanu hediju, dok je druga porodilja Marija Žarko na svijet je donijela Josipa, pa im je uručen poklon paket za novorođenče.

Hodočasnici

Podsjećamo, porodica prve rodilje, Ružice Šarac iz Brišnika kod Tomislavgrada, ove godine je hodočastila u Lourdes i Fatimu gdje su sudjelovali na Prvome nacionalnom “Hodu za život”, kojim se slave život i porodica. Ružica i njen suprug Jozo su već tada očekivali osmu prinovu i desetog člana porodice za koju se znalo da će biti rođena početkom oktobra što se i desilo. Jozo je pedesetak puta pješice hodočastio u Međugorje a u marijanska svetišta Lourdes i Fatimu čak četiri puta,a prvi put pješice. Njegovoj Ružici tada nije bilo lako, kod kuće je ostala sa četvero male djece i priznaje, nije spavala. Potom je Jozo tamo hodočastio još dva puta, jednom biciklom s dvojicom prijatelja, a drugi put sa suprugom Ružicom. Na ovogodišnje majsko hodočašće dugo 3.000 km krenula je gotovo cijela porodica, svi osim četverogodišnje Marte i šestogodišnjeg Marka. Na neki način hodočastio je i još nerođeni i od MIZ Livno darovani David. Cijelim putem ih je pratila kiša. Spavali su i u šatoru, svi osim Ružice, koju su zbog trudnoće čuvali u autu da se ne prehladi. Po povratku Ružica je bila oduševljena hodočašćem i puna dojmova kao i cijela porodica. Puna je dojmova bila i nakon hidžretskih čestitiki od strane MIZ Livno i hedije za nju i njenog malog Davida, preporod.com

Akos.ba

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com