Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Međunarodni dan osoba s Down sindromom: Mališani dijelili letke s porukom “Moj glas se čuje”

Međunarodni dan osoba s Down sindromom: Mališani dijelili letke s porukom “Moj glas se čuje”

Moj glas se čuje, slogan je ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana osoba s Down sindromom, kojeg prenose i mališani iz Javne ustanove Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece “Mjedenica”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Šestero njih izradilo je raznovrsne promotivne materijale sa ovom porukom i crtežima rasparenih šarenih čarapica, te su ih zajedno sa direktorom ove ustanove Selmirom Hadžićem uručili danas uposlenicima Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS i resornoj ministrici Ameli Dautbegović.

“Rasparene čarapice su simbol Međunarodnog dana osoba s Down sindromom jer ih osobe sa ovim oblikom poteškoće ne mogu upariti, dok se njihovim nošenjem simbolično izražava podrška tim osobama, njihovoj integraciji u društvo, u predškolske i školske ustanove te na radna mjesta”, podsjetio je direktor Hadžić.

Obrazložio je da svojom današnjom posjetom ovom ministarstvu, kao i ministarstvima zdravstva i obrazovanja, nauke i mladih KS, žele ukazati na važnost kontinuirane podrške osobama sa Down sindromom ali i zahvaliti na podršci koja im je dosada pružana.

Dautbegović je navela da ovo resorno ministarstvo posvećuje veliku pažnju zaštiti djece s različitim vrstama poteškoća u razvoju, među kojima su i djeca s Down sindromom. To je definisano posebnim zakonskim propisima, te se realizira i kroz dodatne aktivnosti koje vode nevladine organizacije u cilju njihove integracije i inkluzije u društvenu zajednicu. Istakla je da ta podrška neće izostati ni ubuduće.

Ministrica i uposlenici njenog kabineta su ovim povodom upriličili prigodno druženje sa mališanima, te su u znak solidarnosti s njima i podrške svoj djeci s ovom vrstom poteškoće simbolično nosili rasparene čarape.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top