Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Međunarodni dan nestalih obilježen u Sarajevu: Crni baloni kao podsjetnik na 7.000 nestalih osoba

Međunarodni dan nestalih obilježen u Sarajevu: Crni baloni kao podsjetnik na 7.000 nestalih osoba

Elmir Camić, glasnogovornik delegacije MKCK-a u Sarajevu, u izjavi za AA rekao je da podjela crnih balona znači podijeliti teret sa porodicama nestalih osoba Volonteri Međunarodnog komiteta Crvenog krsta danas su u centru Sarajeva prolaznicima podijelili 7.000 crnih balona sa natpisom “Gdje je?”, kao podsjetnik na isto toliko onih koji 21 godinu nakon rata nikada nisu pronađeni, piše Anadolu Agency (AA).

Elmir Camić, glasnogovornik delegacije MKCK-a u Sarajevu, u izjavi za AA rekao je da podjela crnih balona znači podijeliti teret sa porodicama nestalih osoba.

“Danas se obilježava dan nestalih širom svijeta. Kao što znate, u BiH se traga za još 7.000 osoba, njihove porodice više od 20 godina žive u neizvjesnosti, sa sobom nose težak teret ne znajući sudbinu svojih najmilijih. Danas želimo da podsjetimo na njihove specifične potrebe i probleme”, rekao je Camić.

Pored podjele balona prikazan je i animirani videospot čiji je glavni motiv crni oblak.

Međunarodni dan nestalih osoba, 30. august, proglasile su Ujedinjene nacije (UN).

Tokom rata, 1992. do 1995. godine, u BiH je nestalo oko 35.000 osoba, a danas, 21 godinu nakon rata, traga se za više od 7.000.

Od ukupnog broja nestalih osoba – 34.964, kako se navodi u Centralnoj evidenciji nestalih, do danas su ekshumirani posmrtni ostaci više od 25.000. Identificirano je 23.000. Od tog broja, 14.792 posmrtna ostatka identificirana su uz pomoć DNK analize, a 8.192 klasičnom metodom odnosno metodom prepoznavanja po odjeći ili nekim predmetima koje su žrtve nosile u trenutku smrti.

Prema podacima Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), u ratovima na području bivše Jugoslavije nestalo je oko 40.000 osoba od čega je najveći broj, oko 30.000, u BiH.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top