Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Ekologija > Međunarodni dan energetske efikasnosti: Energiju trošimo neracionalno

Međunarodni dan energetske efikasnosti: Energiju trošimo neracionalno

Podjelom informativnih letaka i promovisanjem kampanje Air Future kojoj je cilj ukazati na značaj energetske efikasnosti, u Sarajevu je obilježen 5. mart, Međunarodni dan energetske efikasnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

U povodu obilježavanja Dana energetske efikasnostosti u okviru projekta Svjetske banke “Energetska efikasnost u BiH” (BEEP) danas je u Sarajevo City Centru predstavljena imaginarna avio kompanija Air Future.

U okviru ove kampanje, svi posjetioci imaju priliku, uz zanimljivi kviz o pametnoj upotrebi energije, procijeniti u kojoj mjeri su energetski efikasni. Na osnovu rezultata građani dobijaju uvid kako i u kojoj mjeri njihovo energetski efikasno ponašanje utiče na budućnost prirodnih okruženja u BiH.

Svima onima koji su prepoznali adekvatna energetski efikasna ponašanja kompanija Air Future omogućiće posjetu turističkoj destinaciji u budućnost BiH s očuvanim prirodnim bogatstvima, bez prirodnih ekoloških katastrofa. Oni koji nisu uspjeli prepoznati energetski efikasna ponašanja dobijaju uvid u budućnost narušenog prirodnog okruženja BiH.

Primarni cilj kampanje je podstaći sve građane u BiH da se zapitaju šta konkretno mogu učiniti za zajednicu u kojoj žive i koja su to energetski efikasna ponašanja koja mogu primijeniti.

Kampanja Air Future također, ima za cilj da ukaže javnosti na značaj energetske efikasnosti, kao i na direktne benefite pametnog korištenja energije, ali i da predstavi slike budućnosti koja očekuje svakog pojedinca, ukoliko se tom energijom rasipa.

Organizatori projekta ističu da postoji niz mjera na koji način neko može biti energetski efikasan, ali kao najefikasniju navode racionalno korištenje energije. Apeluju i na racionalno korištenje tople vode, ali i da građani umjesto klima uređaja koriste uređaje poput ventilatora. Za bolju i ljepšu budućnost BiH pozivaju na vožnju bicikla umjesto automobila.

Mustafa Čopelj, voditelj projekta Svjetske banke za Federaciju BiH istakao je da su u okviru projekta BEEP iskoristili priliku građane dodatno upoznati sa značajem energetske efikasnosti. Naveo je da BiH koristi 20 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za energetske troškove, što je više od tri puta od prosjeka zemalja Evropske unije.

“To nam govori da trošimo energiju neracionalno. Mi, na današnji dan koristimo priliku da ukažemo građanima na značaj energetske efikasnosti i kroz kampanju Air Future zaista želimo da naglasimo da građani razmišljaju kakva nas budućnost očekuje. Kroz ovaj projekat vlade BiH su podržale energetsku efikasnost i prepoznale značaj, nadamo se da će to učiniti i građani. Definitivno moramo razmišljati kakav danas svijet imamo, a kakvim ćemo ga ostaviti iza nas”, kazao je Čopelj.

Bosna i Hercegovina je prepoznala značaj energetske efikasnosti te je, s ciljem ostvarenja ekonomske održivosti projekata energetske efikasnosti i procesa pridruživanja Evropskoj uniji, pristupila finansiranju projekta energetske efikasnosti BiH (BEEP) iz kreditnih sredstava Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA).

Sporazum o finansiranju u vrijednosti od 32 miliona dolara je potpisan, a Federaciji BiH dodijeljeno je 19,23 miliona dolara od ukupnog iznosa. Federalno ministarstvo prostornog uređenja, putem Implementacione jedinice projekta, odgovorno je za pripremu, koordinaciju, upravljanje i implementaciju projekta u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Razvojni cilj projekta je pokazati prednosti poboljšanja energetske efikasnosti u objektima javnog sektora i podržati razvoj prilagodljivih modela finansiranja energetske efikasnosti.

Aktivnosti koje će se realizovati u okviru projekta obezbijediće smanjenje emisije ugljen dioksida (CO2) što znači prelazak na čistije energente, smanjenje zagađenja zraka u zimskom periodu uzrokovanog nepravilnim i neefikasnim sagorijevanjem goriva koja su trenutno u upotrebi, povećanje nivoa komfora u objektima, pozitivan uticaj na zapošljavanje u građevinskom sektoru, povećanje svijesti o energetskoj efikasnosti u uključenim zajednicama te općenito smanjenje lokalnog zagađenja.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top