Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Međunarodni Konvoj savjesti u Hatayu: Sloboda za žene u Assadovim zatvorima!

Međunarodni Konvoj savjesti u Hatayu: Sloboda za žene u Assadovim zatvorima!

Međunarodni Konvoj savjesti, kojeg je pokrenula grupa žena kako bi se skrenula pažnju svjetske javnosti na problem žena koje se nalaze u zatvorima sirijskog režima Bashara al-Assada, stigao je u grad Hatay koji se nalazi na granici sa Sirijom, javlja Anadolu Agency (AA).

Konvoj, od oko 200 autobusa i uz učešće žena iz 55 zemalja, 6. marta je krenuo iz Istanbula odakle je potom prošao kroz nekoliko turskih gradova i na kraju stigao na konačno odredište, Hatay.

Advokatica Gulden Sonmez, zamjenica predsjednika Pokreta pravde i zaštite ljudskih prava (IHAK), po dolasku konvoja kazala je novinarima da su se u Hatayu okupile žene iz svih krajeva svijeta.

“Žene iz mnogih zemalja svijeta ovdje su se okupile kako bi tražile slobodu za Sirijke koje su izložene mučenju i silovanju u zatvorima sirijskog režima. Ove žene, iz različitih zemalja i kultura, odazvale su se ovoj akciji kako bi putem Konvoja savjesti skrenule pažnju na problem zatvorenica u zatvorima sirijskog režima”, kazala je Sonmez.

Napomenula je kako svijet ne pridaje dovoljno pažnje ženama u Siriji i da međunarodne organizacije ne upozoravaju dovoljno na ovaj problem.

Ponovila je da je njihov zahtjev bezuslovno oslobađanje Sirijki koje se nalaze u zatvorima sirijskog režima Bashara al-Assada.

Izjavila je kako je rat u Siriji najsramnija slika stanja u kojoj se nalazi čovječanstvo kada je riječ o djeci i ženama, žrtvama sukoba.

Mecit Corbaci, koja je sedam mjeseci provela u zatvoru sirijskog režima, ispričala je kako je u tom zatvoru izgubila i supruga koji je preminuo od posljedica mučenja.

“Mučili su mi supruga kako bih im ja otkrila neke stvari. Bila sam zatvorena u ćeliji. Poslije sam sa još 20 osoba bila u jednom prostoriji površine dva metra kvadratna. Među nama je bilo starijih osoba, trudnih žena i žena sa novorođenčadima. Dnevno smo samo jednom mogli ići u toalet. Tu je bilo i ljudi koji su sedam godina bili izloženi stalnom mučenju”, ispričala je Corbaci.

Rabia Kadir, jedna od učesnica, istakla je da je odlučila učestvovati u konvoju kako bi krenula pažnju svjetske javnosti na problem žena u Assadovim zatvorima.

Songul Kiyak je upozorila da sirijski režim silovanje koristi kao oružje, napominjući kako o ovom problemu skoro da niko i ne govori.

Među učesnicama konvoja nalazila se i grupa žena iz Bosne i Hercegovine koje su poručile Sirijkama da budu jake i uporne.

Žene iz 55 zemalja kao i brojna udruženja i nevladine organizacije, uključujući humanitarnu fondaciju IHH, žensku organizaciju Kadem, IHAK, podržali su Međunarodni konvoj savjesti.

Prema nezvaničnim podacima, u sirijskom ratu do sada je poginulo oko 15 hiljada djece, dok je 13.581 žena bila izložena mučenju i okrutnom postupanju u zatvorima sirijskog režima. Trenutno se u tim zatvorima nalazi 6.736 žena, od čega 417 djevojčica.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com