Vijesti iz zemlje

Medijski terorizam: Bilo bi dobro kada bi se mediji više bavili temom ranjavanja Borisa Riderlea

Pojedini elektronski i pisani mediji proteklih dana su se bavili radnim mjestom uposlenika Općine Novi Grad Sarajevo Borisa Riderlea, koji je u ovoj Općini uposlen kao referent za posluživanje napitaka (konobar).

Iznenađeni smo neinformisanošću novinara i medija kada je u pitanju ova situacija, jer ne postoji ni jedna institucija u BiH koja nema radna mjesta istog ili sličnog naziva, a neke institucije imaju i restorane sa kuharima, konobarima i ostalom potrebnom poslugom.

Smatramo da bi bilo dobro kada bi se mediji više bavili temom ranjavanja Borisa Riderlea na Dobrinji u pucnjavi u kojoj su ranjene još četiri osobe 2013. godine, gdje je poznat izvršilac tog djela, ali policijski i pravosudni organi nisu nikada uspjeli da rasvijetle ovaj događa i počinitelja privedu licu pravde. Prema našim informacijama čak ni međunarodna potjernica za počiniteljem nije bila raspisana ni šest mjeseci nakon događaja, zbog čega se Općina Novi Grad obraćala Kantonalnom tužilaštvu.

Posljedica ovog ranjavanja je da je Boris Riderle ostao trajni invalid, a mediji se nažalost time nisu bavili. Boris Riderle izdržava porodicu gdje živi sa samohranom, teško oboljelom majkom i maloljetnim bratom, nakon smrti oca koji je bio pripadnik Armije RBiH.

Obzirom da je Press služba Općine Novi Grad dobila pitanja u vezi sa radnim mjestom našeg uposlenika od portala Klix.ba, te da odgovori nisu u cjelosti objavljeni, što je razumljivo zbog uređivačke politike tog medija, radi transparentnosti i informisanja javnosti u cjelosti objavljujemo odgovore na pitanja novinara Gorana Dakića:

1) Da li je tačno da u Službi za zajedničke poslove Općine Novi Grad radi Boris Riderle i to na mjestu referenta za posluživanje napitaka?

– U organima državne službe rade državni službenici i namještenici. Kada su u pitanju državni službenici, to su ljudi sa visokom stručnom spremom i njihov prijem se vrši isključivo putem Agencije za državnu službu FBiH, a namještenici mogu biti sa srednjom ili nižom stručnom spremom. 
Svi uposlenici sa srednjom stručnom spremom imaju zvanje referenta, bez obzira da li se radi o referentu vozaču, referentu portiru, referentu kuriru, referentu recepcionaru, referentu domaru, pa tako i referent za posluživanje napitaka.

Boris Riderle postavljen je na radno mjesto referent za posluživanje napitaka shodno članu 10. i 11. Uredbe o dopunskim poslovima osnovne djelatnosti i poslovima pomoćne djelatnosti iz nadležnosti organa državne službe koje obavljaju namještenici (Službene novine Federacije BiH, br. 69/05 i 29/06).
Smatramo da termin referent za posluživanje napitaka nije adekvatan, ali kako je naziv tog radnog mjesta određen mnogo ranije, mi se nismo bavili njegovom promjenom. Većina državnih institucija ima i vlastite restorane. Mi nemamo restoran, ali imamo jednog uposlenika koji vrši posluživanje kafe, sokova i drugih napitaka u slučaju dolaska gostiju i za druge potrebe. 

2) Šta ovo radno mjesto podrazumijeva?

– Prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji jedinstvenog općinskog organa uprave ovo radno mjesto podrazumijeva sljedeće: 
Priprema i vrši ugostiteljske usluge posluživanja kafom, čajem i drugim bezalkoholnim napitcima. Zadužen je i za inventar u radnom prostoru gdje priprema napitke, a odgovoran je i za održavanje higijene, inventara i prostora. Zadužuje sav potreban materijal i sredstva od referenta za nabavku i isti pravda mjesečno. Shodno ukazanoj potrebi obavlja i druge poslove koji su u domenu njegove kvalifikacije i sposobnosti.

3) Kada je, gdje i sa kojim uslovima objavljen konkurs za ovaj posao?

– Konkurs je objavljen nakon odlaska u penziju uposlenice koja je na poslovima referenta za posluživanje napitaka radila zadnjih 20-tak godina. Radni odnos penzionisanoj uposlenici prestao je 7. 05. 2013. godine, nakon ispunjenja zakonskih godina života. 
Na javni oglas za prijem namještenika u radni odnos u Općini Novi Grad Sarajevo , na navedeno radno mjesto koji je objavljen u dnevnim novinama Oslobođenje, Dnevni list i Nezavisne novine, 18.4. 2013. godine, shodno članu 23. Zakona o namještenicima u organima državne službe u Federaciji BiH (Službene novine Federacije BiH br. 49/05) na koji se, između ostalih prijavio i Boris Riderle.Uslovi konkursa bili su: SSS/III, srednja škola tehničkog ili društvenog smjera, 6 mjeseci radnog staža u struci. Boris Riderle završio je Mješovitu srednju ugostiteljsko-turističku školu u Sarajevu 2006. godine i sa 18 mjeseci radnog staža zasnovao radnji odnos u Općini Novi Grad Sarajevo.

4) Kolika je plata referenta za posluživanje napitaka?

– Shodno Zakonu o plaćama i naknadama u organima vlasti u FBiH (Službene novine Federacije BiH, br. 45/10 i 33/11) donesen je pravilnik o plaćama, naknadama i drugim materijalnim pravima, kojim su određeni koeficijenti za obračun plaća zaposlenika Općine, tako da je za radno mjesto referent utvrđen koeficijent u vrijednosti od 2,60. Osnovica za obračun plaće iznosi 305, 00 KM. Plaću Borisa Riderlea ne možemo objaviti radi zaštite ličnih podataka. 

5) Koji se sve napici poslužuju?

– Poslužuju se kafa, čaj, sokovi i voda.

6) Da li u Službi za zajedničke poslove postoji i referent koji reguliše posluživanje hrane?

– Što se tiče posluživanja hrane Općina Novi Grad Sarajevo nema u sklopu dodatnih djelatnosti posluživanje hrane, iako je i ova pomoćna djelatnost omogućena organima uprave, saopćeno je iz Pres službe Općine.

 Akos.ba

Povezani članci

Back to top button