Vijesti iz zemlje

MDD “Merhamet” godišnju nagradu dodijelio “Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari”

- Predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari Šefket Hafizović je rekao da su kroz Memorijalni centar uspjeli ne samo sačuvati sjećanje na genocid, ne samo boriti se za istinu i pravdu, već i ponuditi priliku generacijama koje dolaze da uče, rade i djeluju, da kroz ovu instituciju vide i život i obnovu zajednice u Srebrenici

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari ovogodišnji je laureat nagrade koju Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” dodjeljuje iz svoje Fondacije “Muradif Ćato”, javlja Anadolu Agency (AA).

Kenan Vrbanjac, predsjednik MDD “Merhamet” danas je na svečanosti u Sarajevu uručio nagradu koju je u ime “Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari” primio Šefket Hafizović, predsjednik Upravnog odbora ove institucije.

“‘Merhamet’ kao dobrotvorno društvo je prepoznatljiv kako u BiH, tako i izvan nje uglavnom po svojim humanim akcijama i oni su na sreću svih nas stimulativno djelovali na institucije i pojedince dodjeljujući ovakve nagrade. Izuzetno mi je zadovoljstvo da mogu u ime Memorijalnog centra primiti nagradu”, kazao je Hafizović i zahvalio se “Merhametu” što su izabrali ovu instituciju za dobitnika godišnje nagrade.

On je u obraćanju rekao da je “u vremenu nevolje i izazova za naš narod koji živi u istočnoj Bosni u trenutcima kada mnogi pomišljaju da smo zaboravljeni i ostavljeni, mi znamo da nismo jer imamo svoje prijateljem svoje institucije i organizacije, zajednicu koja naš narod u Srebrenici uvijek nosi u mislima i u srcu”.

Dodao je da su kroz Memorijalni centar uspjeli ne samo sačuvati sjećanje na genocid, ne samo boriti se za istinu i pravdu, već i ponuditi priliku generacijama koje dolaze da uče, rade i djeluju, da kroz ovu instituciju vide i život i obnovu zajednice u Srebrenici.

“Trebale su godine rada da dođemo do ovoga što imamo danas. Nelegalnog objekta u dvorištu Fate Orlović više nema, nelegalne ploče koja slavi ratnog zločinca na Studentskom domu na Palama više nema, u našoj zemlji je zakonom kažnjivo negirati genocid i umanjivati žrtve, zabranjeno je veličati zločince. U vremenu kada nam se čini da je cijela zemlja u krizi, zaboravljamo koliko toga smo učinili da danas Bosne i Hercegovine ima mnogo više na svakom njenom pedlju, nego što je bilo prije 10, 20 godina”, kazao je Hafizović.

Vrbanjac je rekao da je Upravni odbor jednoglasno odlučio da ovogodišnji dobitnik njihove najznačajnije nagrade bude Memorijalni centar.

“Zaista nam čini zadovoljstvo jer u jednom momentu kada svi negiraju, ne svi, nego srpska strana. kada negira genocid, moramo da stanemo uz ljude, da se ne zaboravi i ne ponovi ono što se dešavalo tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, da budemo uz naše ljude ne samo u Srebrenici nego i u Prijedoru i širom naše BiH. Ovo je još jedan pečat na to da je ‘Merhamet’ uvijek uz naše ljude, uz pravdu i da doprinosimo svemu onome što vrednuje bošnjačke kvalitete”, rekao je Vrbanjac.

On je naveo da je dodjelom nagrade Merhamet želio pružiti bezrezervnu podršku Memorijalnom centru i na taj način poslati snažnu poruku onima koji negiraju genocid i koji su iz faze poricanja prešli u fazu otvorenog veličanja genocida i njegovih počinilaca.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” je naglasila da je izuzetno značajno što je ovu nagradu dobio “Memorijalni centar Srebrenica – Potočari” ne samo za ovu instituciju nego i za sve žrtve, dobre ljude, da se zna da se isplati raditi, boriti za istinu i tražiti pravdu.

“Mi smo prije možda deset godina dobili ovu istu nagradu, znači puno kada ljudi rade, pa ih neko nagradi za taj njihov rad, onda znaju da su nešto uradili”, rekla je Subašić.

Svečanosti su prisustvovali predsjednici regionalnih kancelarija “Merhameta”, Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpske, Amor Mašović, donedavni predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH, Muradif Ćato, dobročinitelj i vakif, Muhammed Sancaktar, predsjednik Udruženja Bosna Sandžak, Sanjin Kodrić, predsjednik BZK “Preporod”, Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99 i mnogi drugi.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button