Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Masovne egzekucije: 100.000 civila 2% teritorije Halepa

Masovne egzekucije: 100.000 civila 2% teritorije Halepa

Ujedinjeni narodi navode da su snage lojalne sirijskoj vladi pogubile najmanje 82 civila u Halepu. Izvori sa terena su za Al Jazeeru potvrdili da su vladine snage izvršile masovne egzekucije.

Te snage napreduju ka posljednjim uporištima opozicije na jugoistoku grada. Rusko Ministarstvo odbrane navodi da opozicioni borci sada kontrolišu svega tri kvadratna kilometra u tom gradu.

Dodaju da je 375 boraca opozicije predalo oružje. Tvrde da je više od 7.000 civila napustilo zaraćena područja u posljednja 24 sata.

Opozicija navodi da je na preostalom području ostalo još 100.000 civila.

Medicinski izvori navode da su cijele porodice zatrpane pod ruševinama, te da spasilačke ekipe ne uspijevaju da ih izvuku.

„Humanitarna situacija je krajnje kritična. Ljudi su doslovno natrpani jedni na druge u kućama. Granatiranje i borbe su najveća opasnost za civile. Naš glavni zahtjev je prekid vatre i poštivanje prava na život. Poslije toga se može pričati o bilo čemu drugom“, rekao je ljekar Salim Abu Nasr.

Tursko-ruski razgovori

Reporterka Al Jazeere Zeina Khodr javila je sa tursko-sirijske granice kako je prioritet spasiti desetke hiljada osoba zarobljenih u četvrtima pod opsadom i odlučiti o sudbini pobunjeničkih boraca koji se nalaze u njima.

“Turska je saopštila da će sutra održati razgovore sa ruskim zvaničnicima. Na dnevnom redu je Halep – pitanja prekida vatre i evakuacije, ali turski ministar vanjskih poslova kaže da ne očekuje mnogo, da je ovo normalan sastanak, dio uobičajenog dijaloga s prijateljima i različitim akterima“, javlja Khodr.

Prije desetak dana u Ankari su održani tajni pregovori između turskih i ruskih zvaničnika, koji su razgovarali o Halepu. Ofanziva je već bila u toku, pobunjenici su izgubili nešto teritorije, ali nisu bili zarobljeni kao danas.

„Prema onome što smo saznali iz opozicionih izvora, postignut je određeni napredak, a onda su se uključile Sjedinjene Države. Opozicioni izvori, visokorangirane ličnosti koje su bile uključene u pregovore, rekli su mi da su bili bijesni zbog toga što je SAD odlučio premjestiti ih u Ženevu. Washington je smatrao da je izostavljen iz pregovora, pa ih je premjestio. Sada su u Ženevi ruski i američki pregovarači, ali su pregovori došli do mrtve tačke. I jedni i drugi govore da je došlo do zastoja. Ipak, postoji tračak nade da bi Turska i Rusija mogle postići određeni sporazum, barem evakuisati civile i razgovarati o sudbini boraca, jer opozicioni izvori kažu kako Rusija trenutno zahtijeva da se pobunjenici predaju i tvrdi da se tek nakon toga može govoriti o prekidu vatre i evakuacijama“, javlja Khodr.

Al Jazeera

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top