Vijesti iz zemlje

Masovna grobnica Kozluk: Ubijeno devet članova porodice Ribić, od osmero djece samo jedan sin preživio

Monstrumi i ljudski ološ iz paravojne formacije “Simini četnici”, prije likvidacije porodice Ribić i njihove rodbine i komšija, silovali su 13-godišnjakinju Zlatiju, Zijinu sestru.

Nakon što su jučer u prostorijama Komemorativnog centra u Tuzli čuli ispovijest Zije Ribića, koji je kao osmogodišnjak preživio strijeljanje u Zvorniku, stručnjaci koji se godinama bave ekshumacijama i identifikacijama, bili su šokirani.

Iako su godinama radili na slučajevima u kojima su ubijane trudnice, maloljetnici, kompletne porodice u Podrinju, slučaj Zije Ribića je jedinstven i najstravičniji. Naime, Ziji su srpski zločinci tokom agresije i genocida u Zvorniku ubili čak šest maloljetnih sestara, maloljetnog brata, majku i oca. On je jedini preživio.

Monstrumi i ljudski ološ iz paravojne formacije, koji su sebe nazivali “Simini četnici”, prije likvidacije porodice Ribić i njihove rodbine i komšija, silovali su 13-godišnjakinju Zlatiju, Zijinu sestru. Ziju su odveli do jame, gađali ga nožem, pucali u njega i bacili na tijela ubijenih.

Dodatne analize

Zijad Ribić je jučer pokazao ožiljak na vratu od uboda nožem, ali i ožiljak od metka kojeg su u dječaka ispalili monstrumi. Svoju priču ovaj hrabri mladić će ispričati u ponedjeljak tokom identifikacije četiri sestre. Naime, one su trebale jučer biti identifikovane, ali je identifikacija zbog dodatnih provjera odgođena za ponedjeljak.

-Neki posmrtni ostaci se moraju dodatno analizirati, jer ne možemo da razdvojimo dvije sestre, Zlatiju i Ismetu, s obzirom na to da su vrlo bliske po godinama i slične konstitucije. To ćemo riješiti do ponedjeljka i pozvat ćemo njihovog brata, kao jedinu preživjelu osobu da izvrši identifikaciju svojih sestara – kazao nam je Vedo Tuco, specijalista sudske medicine.

Prema njegovim riječima, do sada su iz ove porodice identifikovani otac i majka, koji su, kao i ostala tijela, pronađeni u najvećoj masovnoj grobnici u našoj zemlji, na Crnom vrhu između Zvornika i Osmaka.

Nezabilježen slučaj

-Nakon identifikacije u ponedjeljak nam ostaju još dvije sestre i jedan brat da ih pronađemo. Kada su djeca u pitanju, svi su bili maloljetni, i imali su od 2-3 godine do nekih 16-17 godina – kazao nam je doktor Tuco, koji je nekoliko puta podsjetio da ovakav slučaj nije zabilježen u njegovom dugogodišnjem radu.

Inače, jučer su u Komemorativnom centru identifikovane tri osobe, koje su ubijene tokom zločina na području Podrinja.

-Radi se o kompletnim tijelima. Dva uzroka smrti su strijelne povrede u predjelu glave – kazao nam je Tuco.

“Simini četnici” oslobođeni

Odjeljenje za ratne zločine u Srbiji oslobodilo je sredinom ove godine, zbog nedostatka dokaza, sedmericu pripadnika paravojne grupe “Simini četnici” od optužbi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u selima zvorničke općine tokom 1992. i 1993. godine.
Ovo je druga prvostepena presuda. Prvom prvostepenom presudom optuženi su bili osuđeni na ukupno 72 godine zatvora, no tu je presudu ukinuo Apelacioni sud prošle godine i naložio novo suđenje. Optužbi su oslobođeni Zoran Stojanović, Zoran Đurđević, Tomislav Gavrić, Zoran Alić, Đorđe Šević, Dragan Đekić i Damir Bogdanović. Oni se terete za ratni zločin protiv civila romske nacionalnosti u selima Skočić, Malešić, Klisa, Petkovci i Drinjača. Terete se, između ostaloga, i za zločin nad porodicom Ribić.

(S. Karić/Faktor.ba)

Povezani članci

Back to top button