Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > “Marš mira 2015.” Nezuk – Srebrenica: Ove godine rekordan broj učesnika

“Marš mira 2015.” Nezuk – Srebrenica: Ove godine rekordan broj učesnika

Učesnicima “Marša mira 2015.” u toku puta priključit će se učesnici koji će na put krenuti iz Žepe, a bit će organiziran i ulatramaraton i biciklistički maraton iz Bihaća, te moto-maraton iz Sarajeva

 

 Sutra, 7. jula, u večernjim satima u Nezuku će biti predstavljen program kampa kao preteče “Marša mira 2015.” organiziranog povodom obilježavanja 11. jula 1995. godine – 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica i ukop identifikovanih žrtava iz jula 1995. godine pod motom “Ne zaboravimo”, čiji će učesnici u jutarnjim satima u srijedu, 8. jula, krenuti prema Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Očekuje se da će ove godine biti rekordan broj učesnika “Marša mira 2015.”. 

Prije zvanične promocije programa kampa, sutra u poslijepodnevnim satima bit će organizirano i centralno okupljanje preživjelih veterana 28. Divizije Armije RBiH u Nezuku. 

Nešto prije polaska kolone “Marša mira 2015” iz Nezuka ka Potočarima, između 8,45 i devet sati u srijedu ujutro, iz Bihaća će biti organiziran polazak učesnika ultramaratona i biciklističkog maratona Bihać- Srebrenica.

Prvog dana “Marša mira 2015.”, na Prologu će biti upriličen istorijski čas kod spomenika komandanta Ejuba Golića. 

Učesnicima “Marša mira 2015.” drugog dana, u četvrtak, u poslijepodnevnim satima priključit će se i oni koji će tog dana u jutarnjim satima krenuti iz Žepe ka Potočarima. 

Učesnici moto-maratona krenut će iz Sarajeva u petak, u jutarnjim satima, koji će se priključiti tog dana učesnicima “Marša mira 2015.”.

Džuma namaz (podnevna molitva muslimana petkom) planirana je u petak za učesnike “Marša mira 2015” na Šušnjarima, a kolona će se zaustaviti kog igrališta osnovne škole u Srebrenici gdje će učenjem Fatihe odati počast žrtvama. 

U Memorijalni centar Potočari učesnici “Marša mira 2015.” stići će u petak, 10. jula, između 17 i 17,30 sati, nakon čega je planirano iznošenje tabuta 136 žrtava koji će ove godine biti ukopane. 

Doček učesnika moto-maratona iz Sarajeva planiran je u Potočarima između 18 i 18,30 sati, 10. jula, a sat vremena nakon toga i učesnika ultramaratona i biciklističkog maratona Bihać – Srebrenica. 

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top