Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Maroko počeo odobravati osnivanje islamskih banaka

Maroko počeo odobravati osnivanje islamskih banaka

Marokanska državna banka „Credit Agricole“ dobila je dozvolu ministarstva finansija da osnuje islamsku podružnicu u partnerstvu sa Islamic Development Bank (IDB).

Centralna banka Maroka je u finalnoj fazi uspostavljanja islamskog finansijskog sistema, a očekuje se da će prve islamske banke početi sa radom početkom 2017. godine. Do kraja juna, Centralna banka Maroka je primila čak deset aplikacija te se očekuje da će do kraja godine i neke druge islamske banke dobiti licencu za rad.

Maroko je prethodno uspostavio legislativu koja dozvoljava osnivanje islamskih banaka, kao i državni Šerijatski odbor koji će nadgledati njihov rad. Zbog osjetljivosti na islamske pokrete, ova država je dugo odbijala ideju uspostavljanja islamskog finansijskog sistema.

Ipak, promijenjen je stav vlade budući da Maroku trenutno nedostaje investitora, a osjeti se i nedostatak likvidnosti u finansijskom sistemu. Islamske finansije bi mogle privući i jedno i drugo. Islamsko bankarstvo je u proteklih deset godina ostvarilo snažan rast na području Bliskog Istoka, Sjeverne Afrike i Jugoistočne Azije. Islamske banke su u novoj legislativi nazvane „participacijske banke“.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top