Sportske novosti

Manijaci širom BiH i svijeta proslavljaju “Zubandan”

Prošlo je 19 godina otkako je u finalu play-offa Hadis Zubanović pogodio za pobjedu Željezničara nad Sarajevom i donio svome klubu prvu poslijeratnu titulu pod nadzorom UEFA-e.

5.6.1998. godine u Sarajevu na stadionu Koševo (Asim Ferhatović Hase), pred oko 40 000 gledalaca Željezničar je pobijedio gradskog rivala, a da bi bol bila veća po bordo igrače i navijače, Sarajevo je dominiralo čitavu utakmicu, imalo je bezbroj šansi, ali je na kraju izgubilo. Tako to biva u fudbalu, tako to biva u sportu, tako to biva u životu, jer nakon što propustite toliki broj šansi i pruženih prilika, kazna dođe munjevitom brzinom.

Munjevit je i ubojit bio čuveni kontranapad, a riječi, mogu slobodno kazati najboljeg bosanskočercegovačkog sportskog komentatora Sabahudina Topalbećirevića  evo kontranapada, evo velike prilike – najava na historijsko Zubanovićevo zaobilaženje Dedića i postizanje gola.

Pehlivanović ―  Šopović ―  Zubanović, tako je izgledao Željin kontranapad koji je izazvao erupciju oduševljenje Plavo-bijelih, a šok, očaj i nevjericu za Bordo-bijele. Dok će jednima ostati u očima slika Zubanovića kako matira Dedića, drugima će se urezati u sjećanje suze Alena Avdića.

Stadion: Koševo; Sudije: Lutz Srohlich, Frank Schumacher, Markus Scheibel (Njemačka)

FK Željezničar: Gušo, Hurić, Burek (Pehlivanović), Kunić, Bišćević, Mulaosmanović (Buljubašić), Fatić, S. Žerić (Šopović), Gredić, Vazda i Zubanović

FK Sarajevo: Dedić, Beganović, Hosić, Hadžispahić, Smiječanin, Selimović, Valentić (Čenan), Ihtijarević (Zahirović), Gogalić, Avdić i Granov (Begić)

Za Akos.ba piše: Mirza Pecikoza

Povezani članci

Back to top button