Vijesti iz zemlje

Manifestacija “Žena, porodica i zajednica”

Dana 31. augusta 2019. godine u velikoj sali Općine Travnik svečanim programom dodjele plaketa je završena manifestacija “Žena porodica i zajednica” koju organizuje Muftijstvo travničko u saradnji sa medžlisima Jajce i Bugojno.

Odavanje priznanja ženi

U okviru manifestacije “Žena porodica i zajednica” koju organizuje Muftijstvo travničko a u saradnji sa medžlisima Jajce i Bugojno  realizovani su razni programi u Bugojnu i Jajcu. Tako je u Bugojnu 24. augusta 2019. organizovana tribina na kojoj je govorila dr. Zehra Alispahić dok je u Jajcu premijerno prikazana predstava “Esma sultanija”, organizovan prigodan program u džamiji Esme sultanije te upriličeno porodično druženje na malom Plivskom jezeru.

Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce, navodi kako je ideja bila da ova manifestacija odaje priznanje ženi,  baš kao što je to prije rata bila džamija Esma sultanije, koja je jedina nosila ime po ženi. Priča o ovoj manifestaciji je počela prije tri godine, te se kontinuirano bogatila.

“Prve godine je to bila manifestacija samo jedan dan, u džamiji Esma sultanije i na mlinčićima u Jajcu. Naredne godine je manifestacija proširena i u Bugojno. Tom prilikom su dodijeljena i priznanja, u dva segmenta: ženski aktivizam u vjerskom segmentu i ženski aktivizam u društvenom segmentu. Ove godine se, hvala Bogu, manifestacija proširila i na Travnik, te se ponovo dodjeljuju priznanja – priznanje Esme sultanije i priznanje princeze Dževhere.”

Ovaj primjer bi mogao polučiti dobre rezultate i u drugim segmentima, kako kazuje efendija Hadžić. Također ističe kako će se ovaj projekat nastaviti ali i proširiti u budućnosti.

“Nadam se da će i druga muftijstva, a znam da već imaju ovakve aktivnosti, prihvatiti i razvijati našu ideju, da ćemo zajednno njegovati kvalitetne zamisli.”

Cilj ova manifestacije je bio da se u fokus stavi žena, supruga, majka i svaku džematlijka. Ženski aktivizam pri Islamskoj zajednici možemo okarakteristi kao oličenje predanosti, rada, ulaganja, odvajanja i borbe s ciljem činjenja dobra za dobrobit zajednice, stoga, nadamo se da će ovakvim manifestacijama i dalje biti ukazivano na isto.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Povezani članci

Back to top button