Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Manifestacija “Selam, ja Resulallah” počinje 2. decembra

Manifestacija “Selam, ja Resulallah” počinje 2. decembra

Tradicionalna vjerska manifestacija “Selam, ja Resulallah” 2016./17. – Dani o Allahovom poslaniku”, koju Medžlis Islamske zajednice Sarajevo organizuje u čast rođenja posljednjeg Božijeg poslanika, Muhammeda a.s., ove godine biće održana od 2. do 29. decembra. Moto ovogodišnje manifestacije je “Budimo uz one kojima je potrebna naša pomoć”, javlja Anadolu Agency (AA).

Tim povodom danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program i sadržaj ovogodišnje i 12. po redu manifestacije.

Svečano otvaranje manifesatcije biće održano u petak 2. decembra na platou ispred Baščaršijske džamije u Sarajevu.

– Promovirati lijepo lice islama

Glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo Ferid Dautović istakao je kako Medžlis već 12 godina uspješno organizira manifestaciju “Selam, ja Resulallah”.

“Poslanik Muhammed je milost boga dragoga. Milost svim svjetovima. On je radost, on je veselje, on je donio radosnu vijest i on sam je radosna vijest, zato mi kroz našu manifestaciju želimo promovirati tu radosnu vijest. Lijepo lice islama, ne namrgođeno lice islama. Islam koji je donio mir, mir koji treba vladati ljudskim dušama i mir koji iz tih ljudskih duša treba da se prenese u naš društveni ambijent”, rekao je Dautović.

Istakao je kako je posebna zadaća manifestacije predstaviti Muhameda a.s. na način kako ga opisuje i Kur’an.

“Također, želimo posebnu pažnju posvetiti onima kojima je potrebna naša pomoć. Poslanik je posebno brinuo za nemoćne i slabe, za djecu, mi želimo da posebno naša ovogodišnja manifestacija bude u tom duhu. Da više i intenzivnije budemo sa onima kojima je naša pomoć potrebna. Pokušat ćemo na taj način predstaviti Poslanika Muhammeda”, naglasio je Dautović.

– Očekuje se oko 35 hiljada posjetilaca

Zamjenik glavnog imama i koordinator projekta Malik ef. Šljivo rekao je kako je cilj da manifestacija “Selam, ja Resulallah”, kao i prethodnih godina, bude protkana i obilježena raznovrsnim sadržajima na različitim lokacijama.

“Imat ćemo oko 250 učesnika u našim programima, tu je i veliki broj volontera koji su uključeni u realizaciju, a očekujemo da ćemo ove godine imati oko 35.000 posjetilaca”, rekao je Šljivo.

Dodao je kako je pripremljen program sa sve uzraste, te posebno istakao program za djecu koji će obilježiti otvoreni mektepski dani, kao i izložba učenika osnovnih škola.

U okviru manifestacije biće održana i brojna predavanja, omladinska druženja, razgovori sa imamima i hafizima, mevludske svečanosti, tribine, izložbe, okrugli stolovi i sportski susreti.

U okviru edukativnog programa posjetioci će imati priliku prisustvovati večerima sa bivšim predsjedavajućim Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem, akademikom Muhamedom Filipovićem, te sa analitičarom Muhamedom Jusićem. Također, tu su i predavanja bivšeg reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića, dr. Asima Kurjaka, muftije Mevluda ef. Dudića, predsjednika Mešihata IZ u Srbiji i drugi brojni sadržaji.

Manifestacija će biti zatvorena tradicionalnom Večeri ilahija i kasida, koja će biti održana u četvrtak, 29. decembra, u Domu mladih u Sarajevu.

Poslanik Muhammed a.s rođen je 12. rebi-ul-evvela po hidžretskom kalendaru, a ovaj, za muslimane jedan od najznačajnijih datuma, obilježava se širom islamskog svijeta. Poslanik Muhammed je rođen u ponedjeljak, u zoru, 20. aprila 571. godine po gregorijanskom kalandaru, što odgovara 12. rebi-ul-evvelu islamskog kalendara. Abdullah, otac Poslanika Muhammeda, umro je dok je on još bio u utrobi majke Amine, a majka mu je preminula kada je napunio šest godina. Prve četiri godine Poslanik Muhammed provodi u plemenu Benu Sa'd kod dojilje Halime, koja je ujedno njegova druga majka, majka po mlijeku. Nakon Aminine smrti, brigu o njemu preuzima djed Abdu-l-Mutalib, koji nakon dvije godine umire, da bi ga preuzeo njegov amidža Ebu Talib, kod kojeg živi sve do ženidbe.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com