Islamske teme

Manifestacija “Ramazan u Bosni” – Aljo Cikotić: „Želiš li sreću, mir, uputu, lijek? Uči Kur’an!“

Piše: Nedim Botić

 Trećeg dana manifestacije „Ramazan u Bosni“ posjetioci su imali priliku da poslušaju predavanje jednog od ponajboljih vaiza na našim prostorima, Alje-ef. Cikotića iz džemata Kalibunar (MIZ Travnik). Predavanje je bilo posvećeno fenomenu iskrenog pokanja, nade u Božiju milost i oprost i činjenju dobrih djela. Na specifičan način koji krijepi duše i srca, Aljo-ef. je uspio izmamiti brojne uzdahe, pokoju suzu i navesti nas da se zapitamo o smislu našeg postojanja i povratku Jedinom Rabbu.

Kao efikasan način popravljanja naših srca, približavanja spasu i odbacivanju grijeha, Aljo-ef. je spomenuo Kur’an, božansku uputu, lijek i usmjerenje ka dobru i odbacivanju zla. Ramazan je mjesec Kur’ana, mjesec mukabela i hatmi, pa je stoga i divan poklon svakom od nas i prilika da budemo bolji u svakom pogledu.

Predavač je prisutnima prenio važnu poruku koja se može sažeti u slijedećem: „Ma koliko da si griješio, ma koliko koliko teško da je tvoje stanje, ne gubi nadu, otjeraj tugu i pesimizam, razvedri lice i prihvati radosnu vijest, milost i Božiju uputu svim srcem sa osmijehom i radošću!“ Čovječe, ne gubi nadu, spomeni Allaha i pokaj se, a On se raduje tebi i čeka tvoj povratak, i znaj da te Allah neće iznevjeriti niti ostaviti na cjedilu.

U nastavku članka donosimo nekoliko prelijepih poruka s predavanja dragog Alje-ef. Cikotića:

„Braćo i sestre, nemojte nikada zbog šejtana izgubiti nadu u Allahovu milost i oprost. Drugi pristup je kad ti šejtan kaže: „Pa dobar si ti, dobar si ti kakvih ima!“ I onda sebi čovjek umisli pa kaže: „Ja sam stvarno dobar! Eto idem dva puta u džamiju godišnje!“ Ima onih koji kažu: „Pa ja idem svaku džumu na namaz!“, a ima i onih koji sva tri namaza klanjaju u džamiji, sabah i jacija su im poteški, ali ove druge ne propuštaju!

E, valja se sada izboriti protiv šejtana, valja se izboriti protiv svojih strasti, protiv svojih kompleksa, ali večeras sam želio podsjetiti sve nas da je Allah Uzvišeni raduje i obraduje pokajanju svoga roba. Da je kod Uzvišenog Allaha, svaki onaj ko mu se obrati, dobrodošao i da će mu Allah zanemariti sve ono što je prije radio ukoliko se pokaje, i uzvjeruje i dobra djela čini.

Allah, dž.š., će njihova loša djela u dobra pretvoriti, Allah će učiniti da u njihovim srcima nakon tuge, brige i nestabilnosti, zavlada mir, zavlada u porodici bereket, jer koliko mi imamo slučajeva, da smo doživjeli da su nam ispričali oni koji su rođeni u muslimanskim sredinama, ali koji nisu za života slušali ezan. Jer kako Kur’an kaže: „Nisu slijepe oči, već srca u grudima!“ Imate osobe koje imaju i uši, ali ne čuju, imaju oči, ali ne vide, imaju srca, ali ne osjećaju, pa kad im Allah prosvjetli njihove duše, i upoznaju svoga Stvoritelja i Gospodara, toliko se obraduju, toliko se njihovi životi promijene.

Mi smo ovog mubarek-mjeseca ramazana u Travniku, u vezirskom gradu, imali jednu djevojku koja je drugi dan ramazana izgovorila kelime-i-šehadet jer je tragala za identitetom, tragala je za duševnim mirom. Pronašla ga je u lijepoj vjeri, dini islamu, ali joj je puno pomoglo lijepo društvo. Zapamtimo, braćo i sestre, Poslanik, a.s., kaže: „Čovjek je u vjeri svoga prijatelja, pa neka svako od vas gleda s kime će biti prijatelj!“ Kada ste u lijepom društvu, kada slušate lijep govor, osjećate se lijepo, i to društvo vas podstiče da uvijek razmišljamo zbog čega smo došli na ovaj svijet, ko nas je stvorio, s kakvom ulogom nas stvorio i postavio na Zemlju, i šta je to što nas čeka nakon ovog prolaznog svijeta. Kada smo u lijepom društvu, te teme nas lagano usmjeravaju da razmišljamo jer ljudski um je jedan od izvora spoznaje Pravog puta.

Nakon ljudskog uma, i Allahova Objava, Kur’an-i-Kerim, kao najsnažniji govor, usmjerava nas ka onome što je hajr. Zato ko god želi da spozna cilj i svrhu svog postojanja na dunjaluku, neka uči Kur’an koji je upravo Allah, dž.š., počeo objavljivati u noći Kadr, u posljednjoj trećini mubarek-ramazana.

Svako od nas želi da bude sretan, svako od nas želi da bude zdrav, svako od nas ima želju da bude spašen i na ovome i na budućem svijetu. Allah, dž.š., je objavio Kur’an koji je uputa i lijek. Ako želimo usmjerenje koje će nas upoznati s periodom prije stvaranja roda ljudskog, s stvaranjem Adema i Havve, s postupkom šejtana Iblisa, l.a., u tom momentu, da saznamo kako se je ponašao ljudski rod sve do Muhammeda, s.a.v.s., ako želimo spoznati poruke koje mi danas trebamo poštovati, i nakon toga putovati u budućnost, to ćemo postići učeči Allahov Govor Kur’an.

Ako želimo da se Allah, dž.š., obraća nama, učimo Kur’an, braćo i sestre, jer u njemu je lijek, u njemu je uputa, u njemu je Allahova milost, u njemu je poziv da se iskreno pokajemo, da iskreno uzvjerujemo i dobra djela činimo, da na putu dobra ustrajemo i da postignemo sreću ovoga i budućeg svijeta. 

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button