Vijesti iz zemlje

Manifestacija “Isa-beg Ishaković”: Sarajevo obilježilo 556 godina zajedničkog života

Mi u Sarajevu i Bosni i Hercegovini nikad nismo živjeli jedni pored drugih nego uvijek jedni sa drugima, poručio je u petak naveče, na svečanom prijemu manifestacije “Isa-beg Ishaković 2018“ gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prijemu je prethodila promocija zbornika “Isa-beg Ishaković i njegovo vrijeme“ koju su predstavili dr. Hana Younis i dr. Aladin Husić, dok su građani i građanke uz prisutne predstavnike Udruženja Isa-beg Ishaković, Historijskog arhiva Sarajevo, JU Muzej Sarajevo te Gradske uprave kao pokrovitelja manifestacije, mogli pogledati i izložbu “Urbani razvoj Sarajeva“ autora arhiviste, Velida Jerlagića.

“Cjelokupna manifestacija rezultat je cilja i želje za revitalizacijom lika i djela Isa-bega kako bismo povezali akademsku zajednicu i javnost. Naša želja je da ponudimo promociju kontinuiteta grada Sarajevo koji traje već 556 godina i mi ćemo svoju misiju nastaviti i u narednim godinama“, istakao je predsjednik Udruženja “Isa-beg Ishaković” Elvis Pivić, te dodao da je sam Isa-beg Sarajevo opisivao kao “cvijet među gradovima, grad gazija i boraca“.

U izlaganju gradonačelnik Skaka je dodao da će Grad Sarajevo uvijek podržavati zdrave i kvalitetne projekte kao što je ovaj, te da je krajnji cilj Gradske uprave da od Sarajeva napravi mjesto ugodnog življenja kakav je ovaj grad kroz historiju uvijek i bio.

“Svaki narod ima svoju historiju, a zbog svoje budućnosti je uvijek bitno znati svoju prošlost“, naveo je Skaka.

“Historijski arhiv Sarajevo vezan je za historiju ovog grada i veliko nam je zadovoljstvo da se ove godine kada obilježavamo punih 70 godina rada i djelovanja nalazimo na ovom mjestu, jer bez arhiva i dokumenata nema države, a nema ni historije“, rekao je direktor Historijskog arhiva Sarajevo Fuad Ohranović.

Profesor emeritus Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dr. Enes Pelidija naglasio je obavezu svih onih koji čitaju, pišu, istražuju i obraćaju se javnosti, da što više govore o nama jer smo donedavno više znali o drugima nego o sebi.

“Isa-beg Ishaković je pokazao da kad su namjere dobre da su i vječne. Tako je i istina vječna i na nama je da je prenesemo budućim generacijama“, kazao je dr. Pelidija.

Udruženje za zaštitu kulturne baštine Isa-beg Ishaković osnovano je 2016. godine sa primarnom misijom revitalizacije lika i djela osnivača grada Sarajeva Isa-bega Ishakovića. Uz razvijanje osjećaja ljubavi prema Bosni Hercegovini i zaštiti njenog tradicionalnog duhovnog i kulturnog bića, glavni ciljevi Udruženja su osnaživanje tekovina i pružanje podrške u zaštiti kulturne baštine Bosne i Hercegovine te promovisanje prirodnog, kulturnog i historijskog naslijeđa Isa-beg Ishakovića i Bosne i Hercegovine.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button