Obavijesti

Manifestacija „Ima jedan grad … Srebrenica“

Općina Novi Grad Sarajevo: Asocijacija maldih SDA

Asocijacija maldih SDA Sarajevo 08.07. 2015. godine (srijeda) s početkom u 17:30 sati u Multimedijalnoj sali Općine Novi grad Sarajevo organizuje manifestaciju Ima jedan grad … Srebrenica.

Cilj manifestacije je obilježavanje i sjećanje na žrtve genocida jer samo tako se “neće zaboraviti ono što se pred očima cijelog čovječanstva desilo“, kao i važnost istraživanja i proučavanja genocida kroz obrazovne, naučne i druge relevantne institucije, kako bi generacije koje dolaze imale priliku da saznaju sve o toj najvećoj tregediji ljudskog čovječanstva poslije Drugog svjetskog rata.

Manifestaciju ima i za cilj da nas podsjeća na žrtve genocida i najveću tragediju koja se dogodila nad nedužnim Bošnjacima u Srebrenici sredinom 20. vijeka. Prva manifestacija  održana je prije 14 godina kada nije bilo ni memorijalnog centra Potočari, niti jedne međunarodne presude za genocid u Srebrenici, kao ni srebreničkog cvijeta, ni marša mira koji se tradicionalno već nekoliko godina održava povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

Također, manifestacija ukazuje na važnost Srebrenice danas i važnost svijesti svih ljudi koji trebaju, pored 11. jula, koristiti svaku priliku da zajedno sa svojim porodicama, radnim kolektivima ili drugim organizacijama, posjete taj grad i ljude koji tamo žive i na taj način vrate život tom gradu.

Asocijacija mladih SDA Sarajevo potrudila se da uz prikladan program obilježi genocid u Srebrenici.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button