Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Sportske novosti > Malonogometna reprezentacija beskućnika BiH otputovala na Svjetsko prvenstvo u Oslo

Malonogometna reprezentacija beskućnika BiH otputovala na Svjetsko prvenstvo u Oslo

Bosnu i Hercegovinu ove godine na Svjetskom prvenstvu predstavljaju Nermin Salkanović, Vjeko Matuh, Mevludin Osmanović, Ademir Bajrić, Almir Zulić, Muhamed Golub, Kenan Žunić, Ado Mustafić, predvođeni selektorom Elmedinom Škrebom, asistentom Vedadom Kovačevićem i volonterom Harisom Okanovićem.

Za odlazak Repreznentacije ove godine najveću pomoć projektu pružili su bh. nogometni reprezentativac Muhamed Bešić koji je platio avionske karte cijelom timu za put u Oslo, a pripreme, izradu dokumentacije za igrače i nabavku sportske opreme pomogli su gradonačelnik Doboja Obren Petrović i načelnik Gračanice Nusret Helić, N/FS BiH, općina Doboj Istok, N/FS Tuzlanskog kantona i tešanjska voda „OAZA“.

Igrači, zapravo učesnici u projektu, su mladi iz socijalno ranjivih i marginaliziranih grupa našeg društva, među kojima su beskućnici, prognana i raseljena lica, djeca bez roditeljskog staranja, korisnici smješteni u kolektivnim i izbjegličkim naseljima, kao i pripadnici manjina. Veći rezultat od takmičarskog, što je i krajnji cilj projekta, su pozitivna iskustva i doživljaji koji su igračima promijenili živote, i učinili da se osjećaju ponosnim kao reprezentativci i ambasadori svoje zemlje.

„Za mene je ovo veliki izazov. Spreman sam i jedva čekam da zaigram. Nisam nikada imao priliku ići na ovako veliko takmičenje. Imam malo pozitivne treme ali nadam se da ćemo ostvariti dobre rezultate i ciljeve koje smo sebi zadali», izjavio je Vjeko Matuh iz Zenice, jedan od igrača.

Udruženje „Međunarodni forum solidarnosti-EMMAUS“ (MFS-EMMAUS) iz Doboj Istoka kao partner „Homeless World Cup“ (HWC) organizacije iz Škotske i nosioc projekta „Malonogometne reprezentacije beskućnika BiH“, od septembra 2011. godine aktivno radi na realizaciji ovog projekta. Od tada pa do danas Reprezentacija beskućnika BiH je učestvovala na pet Svjetskih prvenstava (Meksiko 2012., Poljska 2013., Čile 2014., Holandija 2015. i Škotska 2016.) sa kojih je najveći uspjeh titula vice prvaka svijeta osvojena na prvenstvu u Čileu.

Želimo im ugodno putovanje i mnogo dobre igre na terenu, momci SRETNO DO POBJEDE!

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top