Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Mali kviz znanja: Šta znate o izraelskoj demokratiji?

Mali kviz znanja: Šta znate o izraelskoj demokratiji?

* Znate li da su prije rata 1948. godine, palestinski kršćani i muslimani činili dvije trećine stanovništva Palestine, te da su posjedovali i vladali nad 93% palestinske teritorije?

* Znate li da su prije rata 1948. godine većinu izraelskih Jevreja sačinjavali progonjeni i iseljeni evropski Jevreji i su predstavljali manjinu od jedne trećine stanovništva?

* Znate li da su prije rata 1948. godine samo jedna trećina Jevreja u Palestini bili legalni građani te zemlje?

* Znate li da je Izrael, u cilju da postane zemlja s „jevrejskom većinom“ odabrala da protjera i iseli dvije trećine palestinske većine?

* Znate li da je 80% palestinskog naroda iseljeno iz svojih domova, farmi, poslova i da im je zabranjen pristup već 66 godina?

* Znate li da je na 95% izraelske zemlje (čiji su pravi vlasnici većinom palestinske izbjeglice) dozvoljen razvoj samo Jevrejima?

* Znate li da je samo jedan od 45 Jevreja cionista koji su potpisali izraelsku „Deklaraciju nezavisnosti“ 14.maja 1948. godine rođen u Palestini? Ostalih 44 su većinom jevrejske izbjeglice koje su pobjegle iz svojih antisemitskih evropskih zemalja, kao što je carska Rusija, Njemačka i Poljska.

* Znate li da izraelsko-palestinski građani žive u skoro odvojenim zajednicama (getoima) jer je izvan njihovih sela strogo ograničen razvoj? Ironično, riječ „geto“ je skovana da bi opisala uslove života istočnoevropskih Jevreja u carskoj Rusiji!

* Znate li da automatski dobijate državljanstvo Izraela samo zato što ste Jevrej? Plus desetine hiljada dolara pomoći.

* Znate li da palestinski muslimani ili kršćanske izbjeglice koji su rođeni u zemlji i naknadno protjerani ne mogu dobiti izraelsko državljanstvo? Naravno, osim ako prvo ne prime judaizam!

* Znate li da postoji kazna zatvora do godinu dana za pretvaranje da ste Jevrej u Izraelu? S druge strane, ako se pretvarate da ste musliman ili kršćanin, nema nikakvih sankcija!

* Znate li da su, kada je u Britaniji stvoren problem Palestine 1917. godine, više od 92% stanovništva Palestine činili Arapi i da u to vrijeme nije bilo više od 56.000 Jevreja u Palestini? Znate li da su tada muslimanski, kršćanski i jevrejski Palestinci živjeli u miru?

* Znate li da su Palestinci u ranom 20. stoljeću posjedovali 97,5% zemlje, dok su Jevreji posjedovali samo 2.5% (autohtoni palestinski Jevreji i doseljenici zajedno)?

* Znate li da se na skoro 4 miliona palestinskih muslimana i kršćana primjenjuju različiti izraelski zakoni nego na 4.5 miliona izraelskih Jevreja? Da li je ovo „demokratski“ izabran aparthejd ili ne?

* Znate li da na okupiranoj Zapadnoj obali postoje „jevrejski putevi“ i „nejevrejski putevi“?

* Znate li da Izrael izdaje identifikacione dokumente gdje se kategorija „religija“ prikazuje podebljanim slovima?

* Znate li da Palestinci na okupiranoj Zapadnoj obali i Gazi voze vozila s drugačijom bojom tablica od onih koja koriste izraelski doseljenici?

* Znate li da Palestinci na okupiranoj Zapadnoj obali i Gazi imaju lične karte s drugačijom bojom od onih koja koriste izraelski doseljenici?

* Znate li da je jedini oblik judaizma koji priznaje „jevrejska država“ ortodoksni judaizam, tako da većina američkih Jevreja ne bi mogla sklopiti brak u Izraelu?

* Znate li da su prije rata 1948. godine Jevreji posjedovali manje od 7% palestinske zemlje, te da su, u cilju povećanja ovog procenta nakon rata, usvojili „Zakon o odsutnim“ koji je ostavio bez posjeda vlasnike zemlje palestinske većine koji su kasnije postali „odsutni“. Ono što je još tragičnije je usvajanje oksimoronskog zakona koji je nazvan „Zakon o prisutnim odsutnim“, koji je ostavio bez posjeda palestinsko-izraelske građane koji su kasnije postali domaće izbjeglice u Izraelu. Vrijedi napomenuti da domaće jevrejske izbjeglice nisu potpadale pod ovaj rasistički zakon.

* Znate li da su SAD dale izraelskoj ekonomiji preko 130 milijardi dolara, što je skoro duplo više od iznosa koji je dat za ponovnu izgradnju Zapadne Evrope nakon Drugog svjetskog rata?!

* Znate li da Izrael ima nuklearno oružje, i da je zamalo iskoristio to oružje u Kairu 1973.?

* Znate li da izraelski vojnici koriste ljudski štit kako bi smanjili broj vlastitih žrtava?

* Znate li da je Izrael ubio preko 20.000 Libanaca i muslimana s oružjem koje su Amerikanci napravili i platili?

Za kraj: Koncept „transfera“ evropskih Jevreja u Palestinu i „transfer“ palestinskog naroda van Palestine je centralni koncept cionizma. Ben-Gurion, prvi izraelski premijer, je to elokventno objasnio 1944. godine, kada je rekao:

Cionizam je transfer Jevreja. Što se tiče transfera [palestinskih] Arapa, to je mnogo lakše od bilo kojeg drugog transfera. Mnogo je arapskih zemalja u blizini… i jasno je da ako se [palestinski] Arapi isele u ove zemlje, to će popraviti njihovo stanje. (Istjerivanje Palestinaca, str. 159). Obratite pažnju na korištenje riječi „transfer“ da bi se označilo iskorjenjivanje autohtone populacije kako bi se napravilo mjesta za jevrejske izbjeglice. Danas se taj ratni zločin naziva etničko čišćenje.

Ako smo slučajno propustili spomenuti činjenice koje razlikuju Izrael od drugih demokratija, budite slobodni kontaktirati nas.

Izvor: palestineremembered.com
Prijevod: IslamBosna.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top