Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Malezija: Predstavljen prvi svjetski halal certifikat za farmaceutske proizvode

Malezija: Predstavljen prvi svjetski halal certifikat za farmaceutske proizvode

Odjel za planiranje i razvoj islamskih poslova koji djeluje pri malezijskoj Vladi, napravio je još jednu historijsku prekretnicu u globalnoj halal industriji dizajniravši prvi svjetski halal farmaceutski standard MS2424: 2012.

Halal certifikat za farmaceutske proizvode je predstavljen od strane malezijske hemijske kompanije Berhad (CCM) prilikom ceremonije dodjele nagrada u hotelu “Pullman Putrajaya”.

Halal farmaceutski standard MS2424: 2012 su razvili malezijsko Ministarstvo standarda, Ministarstvo nauke, tehnologije i inovacija (MOSTI) u saradnji sa Jakim Halal Hub Division, Državnom regulatornom farmaceutskom agencijom  (NPRA) i uz saradnju sa privrednicima i  stručnjacima iz oblasti šerijatskih nauka.

Standard MS2424 je prošao kroz mnoge dijaloge, seminare, jedan-na-jedan sastanke sa liderima ove industrije i stručnjacima raznih profila. Jakim Halal Hub Divizija je uspješno razvila certifikacije sistema zasnovanog na ovom standardu koji može koristiti ne samo farmaceutska industrija, nego i priznata Halal tijela za certifikaciju širom svijeta.

Ovaj halal standard bi trebao da bude mehanizam zdravstvene zaštite i farmaceutskih proizvoda. Malezija može i treba da bude pokretačka snaga s obzirom na realizaciju prvog svjetskog halal farmaceutskog standarda MS2424, u 2012. godini.

Trenutno se procjenuje da halal lijekovi imaju udio od jedne trećine u globalnom halal tržištu, što predstavja vrlo atraktivnu industriju. Tome u prilog ide i činjenica da je potražnja halal lijekovima veća od ponude, što stvara dodatne mogućnosti za poboljšannje ekonomije.

Dugo vremena pitanje certifikacije halal farmaceutskih proizvoda je dovođene u neizvjesnot. MS 2424: 2012 se koristi kao referenca za farmaceutsku industriju. Malezija ima jedno od najunosnijih tržišta u globalnoj farmaceutskoj mreži.

Na dodjelu certifikata za CCM, pozvano je više farmaceutskih kompanija da potpomogne napore CCM-ia da prihvate halal kao dio svog svakodnevnog poslovanja – od menadžmenta do proizvodnje.

Ovaj značajan događaj  svojim prisustvom uveličali su Y. Bhg. Tan Sri Dato ‘Hj. Othman Bin Mustapha, generalni direktor Odjela za planiranje i razvoj islamskih poslova (Jabatan Kemajuan Islam) i Leonard Ariff Abdul Shatar, direktor malezijske hemijske kompanije (CCM), piše halalfocus.net

Za Akos.ba preveo i prilagodio: Fahrudin Vojić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top