Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Makedonija: Građanima nastradalim u poplavama potrebna je pomoć

Makedonija: Građanima nastradalim u poplavama potrebna je pomoć

Građanima nastradalim u poplavama potrebna je pomoć, jer su materijalne štete ogromne. Mnogo građana je ostalo bez krova nad glavom tako da je svaka pomoć dobrodošla.

U subotu 06.08.2016 godine u dijelovima Skoplja dogodila se katastrofalna poplava kakvu ne pamte ni najstariji građani Skoplja. U popodnevnim satima odjednom se izlila velika količina vode. Najviše je poplavljeno području gradske općine Gazi Baba posebno na lokacijama Hasanbegovo, Aračinovo, Stajkovci, Indžikovo, Stračinci kao i na zaobilaznici oko Skoplja. Skoplje je i u novembru 1962. godine zadesila poplava, ali nije bilo žrtava. Već slijedeće 1963. godine, 26 jula, Skoplje je zadesio katastrofalni zemljotres kada je stradalo više od 1000 građana. Skoplje je i 1979. godine zadesila poplava sa velilkim materijalnim štetatama.

Građani spomenutih naselja nisu imali ni vremena da vide šta ih je zadesilo. Voda je navirala sa svih strana. Imao se dojam kao da izvire iz zemlje. Prema oficijalnim podacima život je izgubilo dvadeset i jedno lice svih uzrasta među kojima ima muslimana, i pravoslavaca, jer su ova naselja mješovitog sastava. Građani Skoplja su već navikli na međusobnu solidarnost kao i na solidarnost Evropljana. I ovom prilikom već su se javili i ponudili pomoć sve susjedne zemlje Makedonije: Albanija, Bugarska, Srbija, Kosovo. Oglasila se i Evropska unija kao i pojedine zemlje Unije.

Građanima nastradalim u poplavama potrebna je pomoć, jer su materijalne štete ogromne. Mnogo građana je ostalo bez krova nad glavom tako da je svaka pomoć dobrodošla.

U naselju Hasanbegovo poplavljenje i dvije džamije

Tužna je i priča šofera jednog šlepera koji kaže da ga je bujica, koja se pojavila na obilaznici kojom je vozio u tom momentu, jednostavno podigla i prevrnula u obližnjoj njivi kada je ostao u kabini više od tri sata dok nije stigla ekipa da ga spasi. Kaže da se posebno teško osjećao kad nije mogao da pomogne djetetu svega od nekoliko godina.

U naselju Hasanbegovo poplavljene su i dvije džamije. U poplavljenim naseljima još nemaju struje, a vodu dobijaju putem cisterni ili flaširanu od donacije. Gradonačelnici Skoplja i Gazi Babe su na terenu kao i dobar dio ministara iz Vlade Makedonije. Na terenu su vojska i policija kao i dobrovoljci građani kako bi se pomoglo ugroženim građanima. Tek danas (08. 08. 2016.), kad nastaje ovaj tekst, kreću komisije koje će vršiti procjenu šteta. Nažalost, pojedine političke partije pokušavaju da iskoriste nesreću građana kako bi dobili političke poene, ali to su građani već uočili pa odmah takvim daju do znanja da su nepoželjni.

Poplave u tetovskim naseljima

Poplave su se dogodile i u pojedinim tetovskim naseljima na padinama Šar -planine gdje su se pojavila klizišta kao i opasnost od klizanje ogromnih stijena koje se približavaju naseljima, posebno naselju Šipkovica gdje su vojska i stručni timovi na terenu i planiraju izvršiti miniranje ogromnih stijena koje su krenule prema naselju kako bi se spriječila još veća katastrofa. Nekoliko mjesnih puteva je u prekidu na području Tetova gdje građevinske mašine neprestano rade na osposobljavanju putne mreže. Gradonačelnica Teuta Arifi je na terenu sa svojim službama.

Piše: Jusuf Čolaković

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top