Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Makarević: Uspješna posjeta pakistanskog premijera BiH

Makarević: Uspješna posjeta pakistanskog premijera BiH

Dužnosnici Bosne i Hercegovine i Pakistana trebali bi potpisati sporazum o zajedničkom djelovanju kada je u pitanju borba protiv terorizma, što je jedan od rezultata prošlosedmične trodnevne posjete BiH velike delegacije iz Pakistana koju je predvodio pakistanski premijer Nawaz Sharif.

Kako je za Fenu kazao ambasador BiH u Pakistanu Nedim Makarević tokom ove posjete dogovoreno je i da se liberalizira vizni režim za nosioce službenih i diplomatskih pasoša, a usaglašeno je i da Pakistan pošalje tim stručnjaka poslodavaca iz oblasti kožne i drvne industrije te medicinskih instrumenata.

– Ovi stručnjaci bi trebali uskoro posjetiti BiH i participirati u direktnim tête-à-tête razgovorima s bh. poslodavcima, a prihvaćeno je i učešće na zajedničkoj konferenciji kinesko-bosanskohercegovačkih privrednika koja bi također uskoro trebala biti organizirana – dodao je Makarević.

Istaknuo je da je u okviru posjete delegacije iz Pakistana dogovorena i posjeta pakistanske armije Bosni i Hercegovini kada bi fokus razgovora trebao biti na trgovini u domenu namjenske industrije.

Naglasio je i da je bilo razgovora o edukaciji te je rečeno da bi po uzoru na saradnju između Univerziteta u Sarajevu i pakistanskog Nacionalnog univerziteta za nauku i tehnologiju (NUST) i ostali univerziteti u BiH trebali učiniti isto kako bi se iskoristile stipendije koje Pakistan nudi.

Zbog svega toga za posjetu premijera Pakistana BiH Makarević je kazao da je bila mnogo bolja nego se to očekivalo, posebno naglašavajući da veliki uspjeh je bio dovesti Sharifa u BiH budući da u Pakistanu postoje ambasade 80 zemalja svijeta, ali za posjetu BiH odlučio se prije svega zbog prijateljstva prema BiH.

Sharif se susreo sa članovima Predsjedništva BiH kao i članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem, posjetio je Vanjskotrgovinsku komoru BiH te mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, ali i izložbu o Srebrenici u sarajevskoj Galeriji “11/07/95”.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top