Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Makarević: BiH intenzivira saradnju s Norveškom, uskoro razgovori o investicijama

Makarević: BiH intenzivira saradnju s Norveškom, uskoro razgovori o investicijama

Ambasador BiH u Oslu Nedim Makarević ističe kako će u narednom periodu biti započeti razgovori o konkretnim investicijama.

Ove sedmice Bosnu i Hercegovinu službeno je posjetila ministrica vanjskih poslova Kraljevine Norveške Ine Eriksen Søreide. Uprkos tome što izvršna vlast na nivou države BiH još uvijek nije formirana norveška ministrica posjetila je zvanično Sarajevo poručujući da će njena zemlja nastaviti s podrškom BiH.

U organizaciju dolaska ministrice vanjskih poslova Norveške u našu zemlju bili su uključeni ambasador BiH o Oslu Nedim Makarević i ambasadorica Norveške u Sarajevu Guri Rusten. Bosanskohercegovački ambasador tim povodom kazao je za Klix.ba kako je Bosna i Hercegovine jako dobro primila ministricu Søreide te da je sve bilo na nivou.

“Posebno se zahvaljujem ambasadorici Norveške u BiH na saradnji te Ministarstvu vanjskih poslova Norveške i Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Veoma sam zadovoljan posjetom i načinom na koji je BiH ugostila ministricu Søreide. Ona se također vratila u Oslo s jako pozitivnim stavom”, kazao je Makarević.

On dodaje da se svi problemi ili nejasnoće između država rješavaju na nivou državnih institucija i putem diplomatije. Kako kaže, to nije stvar koja se može riješiti na jednom sastanku već je riječ o procesu koji traje.

“Ministrica vanjskih poslova Norveške došla je u službenu posjetu BiH i naredni korak je da ministar vanjskih poslova BiH posjeti Norvešku. Na taj način rješavaju se sva otvorena pitanja”, rekao je Makarević.

Na sastancima sa bh. zvaničnicima bilo je govora i o održavanju biznis foruma u Norveškoj, a u koji bi direktno bila uključena državna ministarstva. Nakon toga moglo bi i konkretnije razgovarati o stranim investicijama Norveške u BiH.

“Pomoć Norveške svaki godine dolazi i kroz razne grantove. U proteklim godinama ta pomoć je iznosila do 50 miliona norveških kruna dok je prošle godine povećana na 63 miliona norveških kruna. To su bespovratna sredstva u iznosu od 13 miliona KM”, kazao je Makarević.

Prije posjete ministrice vanjskih poslova u Sarajevu su prvi put održane bilateralne konsultacija između Ministarstav vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Norveške. Što se tiče bilateralnih odnosa, Makarević nam je rekao da su odnosi BiH i Norveške jako dobro i da dvije zemlje nemaju otvorenih nesporazuma.

“Svakako, postoji mnogo stvari koje bi se trebale unaprijediti kao i određenih manjkavosti koje do sada nisu tretirane, a trebale bi biti. Kao primjer navest ću problem vozačkih dozvola koje se ne priznaju našim ljudima. Mi ne vidimo nijedan konkretan razlog zbog kojeg se bh. državljanima ne priznaju vozačke dozvole”, kazao je Makarević.

Ukazao je i na problem s dvojnim državljanstvima ističući da će ovaj problem biti rješen već iduće godina. Kako kaže, od krucijalne je važnosti da se Bosanci i Hercegovci ne odriču bh. državljanstva.

Ambasadora smo pitali i o državljanima BiH u Norveškoj, a on nam je odgovorio kako u Norveškoj živi oko 17 hiljada Bosanaca i Hercegovaca koji su jako dobro integrisani u norveško društvo, ali i jako dobro educirani. Kako kaže, Bosanci i Hercegovci su jako vrijedni i inteligentni ljudi koji su više zainteresovani za obrazovanje od samih Norvežana.

“Odnosi BiH i Norveške su jako dobri i tome u prilog govori i činjenica je povećan izvoz za skoro 30 posto. Na sastanku u Sarajevu norveške ministrica naglasila je da će u narednom periodu fokus biti na ekonomiji. U planu je priprema namjenskog biznis foruma između BiH i Norveške kojim bi se trebao održati u Oslu “, rekao je Makarević.

klix.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top