Kutak za ženuU Fokusu

Majka, majka, majka

Čujem je pjeva. Tiho i nježno kako to samo majke znaju. Mnogo je ugodnije slušati  majčine  uspavanke negoli dječiji plač. A danas ga je bilo mnogo. Haman, pa cio dan. Suosjećala sam. Bilo mi je žao majke. Vidjela sam sebe prije petnaestak godina. Znala sam tačno kroz šta prolazi i kako se osjeća.

Zbog toga sam joj nekoliko puta danas ponudila pomoć. Onako nježno, kao majka majci. Odbila je. Odbila je, a svaki damar na njenom tijelu u polumračnoj sobi je govorio da joj je potrebna. Rekla sam joj da sam tu do njene sobe i ako bilo šta zatreba da mi se obrati. Možemo malenu i u dekicu pa između sebe ljuljati, to sve bebe vole, a za svoje srce bi priuštila malo odmora. Znam kako srce boli dok evlad plače. Zahvalila je i rekla da hoće, a znala sam da neće. Nekoć sam bila ista.

Prenosi se da je neki čovjek došao kod Allahovog Poslanika, s.a.v.s., i pitao: ”Ko najviše zaslužuje moju ljubav i dobročinstvo?” Allahov Poslanik, s.a.v.s., odgovorio je: ”Tvoja majka.” ”Ko onda?”, upitao je. ”Tvoja majka”, odgovorio je Allahov Poslanik, s.a.v.s. ”Ko onda?”, upitao je čovjek i treći put. ”Tvoja majka”, odgovorio je Allahov Poslanik, s.a.v.s. ”A ko onda?”, upitao je. Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: ”Tvoj otac.” (Muttefekun alejhi)

Ljuljala bih ga i nosala satima. Molila sam Boga da se smiri samo toliko da mogu otići do toaleta i napiti se vode. Cijelo bi me tijelo bolilo jer to nisam mogla uraditi. I onda kada bi se konačno malo smirio na mojim rukama bojala sam se pomaknuti. Neka malo odmori, umoran je, bolestan. Stisni zube, udahni duboko i trpi dalje. Pjevuši mu i uči na uho. Uči do svoje promuklosti. Neka zna da sam tu, za njega, pored njega. Lakše mu, a i meni.

I danas kontam, da mu ne bi bilo ništa, da sam dala da me neko zamjeni na par sati. Odmorila bih se, naspavala, najela i napila i svakako imala snage za dalje, ali ne. Bojala sam se da niko neće kao ja.

”Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. Kada jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: ‘Uh!’ – i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim. Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: ‘Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali!” (El-Isra’, 23.-24.)

I pokušala sam joj danas to reći, ali nije me ćula. Ne krivim je! Ista sam. Majka sam!

Jedan musliman je došao kod Allahovog Poslanika, s.a.v.s., i rekao: ”Allahov Poslaniče, želim ići u borbu, pa sam došao da se posavjetujem s tobom.” Allahov Poslanik, s.a.v.s., upitao je: ”Imaš li majku?” ”Imam”, odgovorio je čovjek. Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao mu je: ”Budi uz svoju majku i činio joj dobročinstvo. Džennet je pored njezinih nogu.” (Ahmed i En-Nesai)

Za Akos.ba piše: Zilha Ramić

Povezani članci

Back to top button