Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Magična upotreba jezika: Izraelsko dodavanje soli na palestinsku ranu

Magična upotreba jezika: Izraelsko dodavanje soli na palestinsku ranu

Ovaj zahtjev direktno ugrožava Palestince u Izraelu - koji žive u 'jevrejskoj državi', a nisu Jevreji [Al Jazeera]

Priznanje ‘jevrejske države’ bilo bi katastrofalno po izglede za mir i Palestinci to nikada ne bi trebali prihvatiti.
 

Piše: Yousef Munayyer

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu traži da Palestinci priznaju Izrael kao “jevrejsku državu”, a američki predsjednik Barack Obama, koji je takav jezik koristio u svom govoru o stanju nacije, pokazao je da podržava ovaj stav. Ovo je katastrofalno po izglede za mir i Palestinci to nikada ne bi trebali prihvatiti. Evo i zašto:

Prvo, Palestinska oslobodilačka organizacija prihvatila je zahtjev da prizna državu Izrael prije više decenija, a Izrael nikada nije uzvratio priznavanjem Palestine kao države, kao i njenog prava na postojanje. Sada, dok još ne priznaje Palestincima pravo na samoopredjeljenje, Izrael zahtijeva priznanje da je  “jevrejska država” – ne od svijeta, nego samo od Palestinaca. Izrael ne želi formalno promijeniti ime u “Jevrejska država Izrael”, što bi mu omogućilo da se pridruži elitnoj grupi teokratija, kao što je Islamska Republika Iran. Izrael želi da samo Palestina prihvati taj status. Zašto?

Tražiti od Palestinaca da sklope dogovor koji se fokusira na budućnost je jedna, ali tražiti da prihvate zločine počinjene nad njima sasvim je druga stvar.

Drugo, ovaj zahtjev dosipa so na ranu. Prividno pragmatični pristup zemlja za mir je onaj koji kaže da se sukobljene strane nikada neće složiti o historijskom narativu te da se, umjesto toga, moraju okrenuti ka budućnosti. No, zahtjev Izraela da ga priznaju kao “jevrejsku državu” ovo osporava i zahtijeva od Palestinaca da prihvate izraelski narativ kako je osiguravanje jevrejske većine u Palestini moralno opravdano čak i ako dovede do uništenja palestinskog društva i od Palestinaca napravi izbjeglice. Tražiti od Palestinaca da sklope dogovor koji se fokusira na budućnost je jedna, ali tražiti da prihvate zločine počinjene nad njima sasvim je druga stvar. To ne dolikuje strani koja tvrdi da želi pravedan mir.

Magična upotreba jezika

Treće, priznavanje “jevrejske države” od Palestinaca, a time i od SAD-a i ostatka svijeta koji bi prihvatio dogovore pod takvim uslovima, ne samo da bi dalo kredibilitet ranijim mjerama osiguravanja jevrejske većine, već bi također omogućilo buduće mjere. Ovo direktno ugrožava Palestince u Izraelu, poput mene koji živim u “jevrejskoj državi”, a nisam Jevrej.

Opširnije na portalu AJB:

Izraelsko dodavanje soli na palestinsku ranu

Biografija autora

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top