Vi ste ovdje
Home > Magazin > Kulinarstvo (Page 5)

Ideje za brz i ukusan doručak

Ideje za brz i ukusan doručak Doručak je najvažniji obrok u danu i stoga ga ne bismo trebali preskakati. Ipak, mnogi to čine, što zbog lijenosti, što zbog nedostatka vremena. Želite li učiniti nešto dobro za sebe i za svoje zdravlje, uvrstite doručak u svoju svakodnevnu jutarnju rutinu. Čak i ako ćete

Jednostavne ideje za doručak

Jednostavne ideje za doručak Doručak kao najbitniji obrok u danu važno je ne izostaviti jer njime određujete svoje prehrambene navike tokom cijelog dana. Odvojite vremena za zdrav, obilan i ukusan doručak koji će vam pružiti potrebnu energiju. Zaposlenih ljudima i onima s malo slobodnog vremena, često je najveći problem: što jesti za

Kako napraviti ćeteniju

Potrebni sastojci 1 kg šećera, malo limuna, malo ulja, 1 kg brašna Način pripreme: Dan prije sijela ispeče se brašno nasuho. Mora se peći na tihoj vatri i miješati da ne zagori. Kada se ispeče, brašno se ostavi i ohladi. Na sijelu se dobro ušpinuje šećer uz dodatak vode i malo limunova soka, te

VIDEO RECEPT: Da li vi volite ledene kocke?

LEDENE KOCKE  Sastojci: KORA: jaja kašika šećera kašika brašna 2/3. kašike kakaa ZALJEV ZA KORU: čaša vode čaša šećera FIL: 1 l. mlijeka kašika brašna margarin 350 gr. šećera u prahu GLAZURA: 150 gr. čokolade za kuhanje 2/3. kašike ulja https://www.youtube.com/watch?v=s8l55ZDnEYw Priprema: Sastojke za koru zajedno sjediniti i napraviti finu smjesu, te je izliti u kalup za pečenje i ispeći. Dok se kora peče pripremiti zaljev i s njim preliti prethodno

Ovo su naši top zimski začini

Zimsko godišnje doba je pravi dvosjekli mač što se prehrane i prehrambenih navika tiče. Manje se krećemo, više vremena provodimo u zatvorenim, grijanim prostorijama, dok vani vladaju hladan vjetar i minusi. To se ne odražava dobro niti na našu kožu, niti na na imunitet, a manjak sezonskih namirnica koje su nam

VIDEO RECEPT: Tortille s piletinom i gljivama

SASTOJCI: pečene tortilje 500 gr. pilećih fileta 300 gr. gljiva velika glavica crvenog luka čehne bijelog luka 250 ml. vrhnja za kuhanje 200 gr. sira trapista (po želji) začini: so, vegeta, origano, curry. https://youtu.be/fRUTgYc_L_s PRIPREMA: Isjeckati crveni i bijeli luk te ih zajedno propržiti na ulju. Začiniti curry-jem i još malo

5 situacija kada ne smijete koristiti maslinovo ulje

Maslinovo ulje se često spominje kao najbolji odabir koji štiti naše zdravlje i svako jelo čini ukusnijim. Postoje situacije u kojima ga ipak ne treba koristiti Sama maslina sadrži  brojne aktivne fitonutrijente, poput polifenola i flavonoida, koji također imaju protuupalna svojstva. Njihovim djelovanjem smanjuju se simptomi astme, artritisa i reume, tri

Video recept: Pripremi za svoju porodicu čokoladni souffle

Čokoladni souffle (lava kolač) Sastojci 4 jajeta 8 kašika šećera 8 kašika brašna 100/150  gr. čokolade za kuhanje 1 margarin Priprema https://www.youtube.com/watch?v=nRnVTc8y7qs Na laganoj vatri otopiti margarin, zatim u otopljeni margarin dodati čokoladu i miješati dok se i ona također ne otopi. Smjesu ostaviti da se hladi. 2. U posudi umutiti jaja, dodati šećer i dobro umutiti. Zatim dodati brašno i sve fino sjediniti. 3. Ohlađenu

Hošaf s kajsijama

Iftarski deserti, kao i ostala iftarska jela, najčešće su tradicionalni: od kadaifa do tufahija, od hurmašica do lutmi, a tu su i razni kompoti, hošafi i zerde. Ljetni deserti bi i za iftar trebali sadržavati malo sezonskog voća. Naime, u savjetima ljekara o postu uvijek se naglašava potreba unošenja dijetetskih

Ćufte od krompira

Sastojci: 5 krompira 1 jaje 1 glavica luka brašna po potrebi so biber malo ulja vrhnje za kuhanje i kajmak(pavlaka) za posipanje Priprema: Krompir oguliti i skuhati u slanoj vodi. Kuhan krompir izgnječiti kao za pire i pustiti da se malo prohladi. Sitno sjeckan luk propržiti sa dodatkom malo soli da luk prije omekša. Pržen luk dodati izgnječenom krompiru. Dodati jaje,malo

Top