Vi ste ovdje
Home > Magazin > Kulinarstvo (Page 49)

Karamel kolač s bananama

Sastojci za koru: 1 banana 4 jajeta 1 šolja brašna 1 dl ulja 10 g cimeta 1 prašak za pecivo 4 kašike šećera Za fil: 300 g šećera 2 dl slatke pavlake 150 g margarina 200 g šlaga 2,5 dl mlijeka 4 banane Dekoracija:

Pekarske kifle

  Sastojci:   1kg brašna 2 čajne kašike soli 100ml mlakog mlijeka 2 kašike germe/kvasca 2 kašike šećera + 1 kašika brašna 100ml ulja 400ml vode 1 kašika bijelog sirćeta   Priprema: U jednu šolju staviti germu, šećer i jednu kašiku brašna

Patlidžani punjeni povrćem

Sastojci: 2 patlidžana (ne previše velika) 1 glavica luka 1 paradajz 3-4 cehna bijelog luka 1 manja tikvica 100 gr. mahuna 3-4 kašike kukuruza 1 mrkva malo celera so, biber, vegeta i malo mljevene paprika 100 ml. paradajz sosa 100 ml. vode oko 50 ml. vrhnja za kuhanje

Kolačić u čaši

Sastojci: 200 ml. vrhnja za šlag 2 kašike šećera 400 gr. jagoda 200 gr. mljevenog keksa 200 ml. voćnog jogurta par svježih jagoda za ukrašavanje   Priprema: Izmutite vrhnje za šlag i šećer. Jagode isjecite na kockice, dodajte šlagu

Čorba od karfiola

Sastojci: 500 gr karfiola 1 veća mrkva 30 gr putera voda 1 šolja mlijeka 1 kocka za supu so i biber   Priprema: Kafiol očistiti, oprati i sjeći na manje dijelove. Mrkvu oprati i isjeći na kolutiće. Staviti u šerpu i preliti vodom tek toliko

Kulsum torta

Kora: -2 jaja -prašak za pecivo……prvo umutiti Dodati: -2 šoljice ulja -2 šoljice mlijeka  -2 šoljice šećera  -1 šoljica kaka  -po želji i ukusu dodati nešto od: grožđica, kokosa, oraha, badema, lješnjaka…. -3 šoljice brašna Fil za tortu: 6

Cvijet-pletenica

Sastojci:  300ml tečnosti (može voda,mlijeko ili pola - pola) 3-4 kašike ulja 1 kašika suhog kvasca kašičica šećera kašičica soli brašna po potrebi Priprema: Od navedenih sastojaka zamijesiti glatko tijesto. Kad tijesto izraste odmah ga razviti oklagijom kao za krofne.

Top