Vi ste ovdje
Home > Magazin > Kulinarstvo (Page 49)

Recept za odlične tulumbe – detaljno objašnjen

Sastav: Tijesto: 4 jaja ako su krupnija, ako su ona sitnija onda 5 komada, 2 čaše vode / 400ml, pola čaše ulja, 250 g brašna, prstohvat soli, 2 male kašike šećera, 1 l ulja za prženje Agda: 1 kg šećera, 3 čaše vode / 600ml, par kolutića limuna

Jednostavni hljeb – gotov za 1h

Kako i u nazivu piše, jednostavan hljeb, koji bude gotov za sat vremena. Divan, spužvast, izdašan i vruć. Mmmmm :)   Sastojci: (za dvije vekne/štruce) 5 šolja brašna 3 kašike šećera 1 i 1/2 čajna kašika soli 1 i 1/2 kašika germe 2 kašike maslinovog ulja

Tradicija gastronomske kulture Bošnjaka

Kuhinja je vrlo važan segment kulturnog naslijeđa Bošnjaka. Uporedo sa arhitekturom, literaturom, folklorom, i načinom života uopšte, nesumnjivo možemo uključiti i tradicionalnu Bosansku kuhinju. Ona predstavlja proizvod svojevrsne mješavine mnogih istočnih i zapadnih kultura koje su dolazile, prolazile i odlazile sa ovih, kroz historiju, često nemirnih prostora.  Kako je kulinarska

Pojam i osobine tradicionalne bosanske kuhinje

POJAM BOSANSKE TRADICIONALNE KUHINJE Izraz "tradicionalna kuhinja" ovdje smo upotrijebili nam­jerno, jer se po našem mišljenju u krajnjoj liniji i ne može go­voriti o nekoj čistoj nacionalnoj kuhinji. Ovo kažemo zato što je vrlo teško utvrditi koja su izvor­na jela pojedinih krajeva i naroda. Ako ih

Alija Lakišić o terminologiji tradicionalnog kulinarstva Bosne i Hercegovine

Neki pravi tradicionalni izrazi bosanske kuhinje se razlikuju ili imaju drugo funkcionalno značenje od današnjih, te ćemo ovdje navesti neke, više radi primjera, jer ova materija zahtjeva temeljitiju obradu. Ovdje ćemo navesti neke glagole i neke izraze. ---AGDITI uagditi, znaci nešto usladoriti-proces poprimanja sladora-šecernog sirupa ---CEVABITI šcevabiti (nek

8 koraka do odličnog biskvita za torte i kolače

 Sastojci:  • 75 g brašna  • 75 g gustina (škrobnog brašna) • 5 jaja • 150 g šećera • prstohvat soli Priprema:  1. U duboku zdjelu stavite jaja, prstohvat soli i postepeno usipajte šećer miješajući mikserom. 2. Miješajte dok se obim smjese

Recept: Nadjeveni krompir

Sastojci: 8 krompira 60 g margarina 20 g brašna 2 dl mlijeka 200 g šampinjona 1 kašičica začina 60 g sira (trapista) peršin, bijeli luk i biber Priprema: Ogulite krompire i stavite ih da se kuhaju. Napola kuhane

Top