Vi ste ovdje
Home > Magazin > Kulinarstvo (Page 4)

Paklama – pecivo svojstveno bajramskoj sofri

Muslimani u Bosni i Hercegovini i svijetu danas počinju obilježavati Ramazanski bajram, blagdan koji je uslijedio nakon mjeseca posta. Tradicionalno, bajramska sofra obiluje brojnim specijalitetima. U Sarajevu na bajramskim soframa, među različitim pecivima i kulinarskim specijalitetima koji se služe, neizostavna je paklama, bajramski hljeb. Ovo prozračno pecivo, čije tijesto je u

Uljepšajmo bajram ukusnim baklavama sa orasima ili sa kokosom – video recept

KOKOS BAKLAVA Sastojci: ½ kg. jufke; 4 jajeta; 1 šolja šećera; 1 šolja ulja; 1 šolja pavlake; 200 gr. kokosovog brašna; 1 prašak za pecivo. Priprema: Sjediniti sve sastojke i filom filovati baklavu. Treba se mazati svaka jufka, osim prve i zadnje dvije. Kada je baklava gotova, isjeći je na željene komade i peći 40tak minuta na 200°C. Nakon toga

Prehrambeni savjeti za bajram

Bajramski dani su vrijeme kada nam je dopušteno proslaviti i umjereno se opustiti u jelu i piću.Međutim, trebamo biti oprezni i ne dopustiti da nam to opuštanje naškodi. Oni koji su postili mjesec ramazan trebaju imati na umu da je post bio dug i da se organizam navikao da 18 sati

Video recept za iftar: Pljeskavica s pire krompirom, uz domaći voćni jogurt

PLJESKAVICA S PIRE KROMPIROM Sastojci: Pire krompir: 1 kg. krompira; 1 kašika maslaca; 1/2 kašike pavlake; mlijeko (količina zavisi od željene gustoće); Pljeskavice: 350 gr. mesa (teletina/junetina); kašika brašna; 1 prašak za pecivo; 1 kašika prezle; 1 čaša vode; 1 čaša ulja; 2 jajeta; 3/4 glavice crvenog luka; par čehni bijelog luka;

Video recept za iftar: Riža s povrćem, za desert čokoladni mousse kolač

RIŽA S POVRĆEM Sastojci: 250 gr. riže (količina zavisi od veličine tepsije); povrće (mrkva, karfiol, paradajz) voda; začini (so, vegeta, kurkuma, carry, peršun). Priprema: Podmazati pleh i u njega staviti rižu, povrće. Zatim sve začiniti, sipati vodu da skroz prekrije rižu i peći 30/40 min. na 250°C. Povremeno provjeravajte rižu i sipajte

Bakal vam preporučuje za iftar: Čorba od bulgura

Turski dućan u srcu Baščaršije. Najbolji okusi iz Turske u vašoj kuhinji. Brendovi Čaykur, Marmarabirlik, Duru, Bašak, Tat, Dogadan, Segmen. U našoj raznovrsnoj ponudi najboljih brendova Turske imamo masline, maslinovo ulje, bulgur, leću, začine, veliki izbor čaja, čajnika i čaša za čaj, hurme, turske slatke delicije, čorbe i još mnogo toga. Posjetite nas

Video recept: Punjene tikvice s piletinom i gljivama

PRIJEDLOG ZA VAŠ IFTAR – 1 / Sastojci: 500 gr. piletine; 300 gr. gljiva; 250 ml. vrhnja za kuhanje; 3/4 tikvice; 1 glavica crnog luka; par čehni bijelog luka; sir trapist po želji; začini: so, vegeta, origano. Priprema: Tikvice oprati, očistiti i posoliti. Isjeckati crni i bijeli luk, propržiti ga, zatim dodati

Top