Vi ste ovdje
Home > Magazin > Kulinarstvo (Page 3)

Video recept: Tri prijedloga za sladolede

Baza za sladolede: 500 ml. slatkog vrhnja; 1 čaša kondenzovanog mlijeka (možete napraviti domaće tako što kuhate dvije čaše mlijeka sa jednom čašom šećera, 30/40 minuta na laganoj vatri). Umutiti slatko vrhnje s mlijekom i smjesu podijeliti na tri dijela ukoliko pravite tri okusa. https://www.youtube.com/watch?v=1x_Zqnx5_Ig Sladoled s čokoladom: baza koju ste prethodno pripremili;

Trileće: osvježenje za ljetne dane

Tri leće, odnosno "Tri mlijeka" (Tres Leches) kolač je za čije se porijeklo smatra Latinska Amerika. Podsjeća na tradicionalni koh od griza, samo što je sadržaj mlijeka mnogo bogatiji mliječnim mastima, a time kolač dobiva na sočnosti i kremastoj teksturi..- prenosimo sa portala novi.ba Ako ga niste pravili, ne oklivajte, lako

Paklama – pecivo svojstveno bajramskoj sofri

Muslimani u Bosni i Hercegovini i svijetu danas počinju obilježavati Ramazanski bajram, blagdan koji je uslijedio nakon mjeseca posta. Tradicionalno, bajramska sofra obiluje brojnim specijalitetima. U Sarajevu na bajramskim soframa, među različitim pecivima i kulinarskim specijalitetima koji se služe, neizostavna je paklama, bajramski hljeb. Ovo prozračno pecivo, čije tijesto je u

Uljepšajmo bajram ukusnim baklavama sa orasima ili sa kokosom – video recept

KOKOS BAKLAVA Sastojci: ½ kg. jufke; 4 jajeta; 1 šolja šećera; 1 šolja ulja; 1 šolja pavlake; 200 gr. kokosovog brašna; 1 prašak za pecivo. Priprema: Sjediniti sve sastojke i filom filovati baklavu. Treba se mazati svaka jufka, osim prve i zadnje dvije. Kada je baklava gotova, isjeći je na željene komade i peći 40tak minuta na 200°C. Nakon toga

Prehrambeni savjeti za bajram

Bajramski dani su vrijeme kada nam je dopušteno proslaviti i umjereno se opustiti u jelu i piću.Međutim, trebamo biti oprezni i ne dopustiti da nam to opuštanje naškodi. Oni koji su postili mjesec ramazan trebaju imati na umu da je post bio dug i da se organizam navikao da 18 sati

Video recept za iftar: Pljeskavica s pire krompirom, uz domaći voćni jogurt

PLJESKAVICA S PIRE KROMPIROM Sastojci: Pire krompir: 1 kg. krompira; 1 kašika maslaca; 1/2 kašike pavlake; mlijeko (količina zavisi od željene gustoće); Pljeskavice: 350 gr. mesa (teletina/junetina); kašika brašna; 1 prašak za pecivo; 1 kašika prezle; 1 čaša vode; 1 čaša ulja; 2 jajeta; 3/4 glavice crvenog luka; par čehni bijelog luka;

Video recept za iftar: Riža s povrćem, za desert čokoladni mousse kolač

RIŽA S POVRĆEM Sastojci: 250 gr. riže (količina zavisi od veličine tepsije); povrće (mrkva, karfiol, paradajz) voda; začini (so, vegeta, kurkuma, carry, peršun). Priprema: Podmazati pleh i u njega staviti rižu, povrće. Zatim sve začiniti, sipati vodu da skroz prekrije rižu i peći 30/40 min. na 250°C. Povremeno provjeravajte rižu i sipajte

Bakal vam preporučuje za iftar: Čorba od bulgura

Turski dućan u srcu Baščaršije. Najbolji okusi iz Turske u vašoj kuhinji. Brendovi Čaykur, Marmarabirlik, Duru, Bašak, Tat, Dogadan, Segmen. U našoj raznovrsnoj ponudi najboljih brendova Turske imamo masline, maslinovo ulje, bulgur, leću, začine, veliki izbor čaja, čajnika i čaša za čaj, hurme, turske slatke delicije, čorbe i još mnogo toga. Posjetite nas

Top