Vi ste ovdje
Home > Magazin > Kulinarstvo (Page 2)

Sutlija/sutlijaš

Sastojci:1 šolja riže1 šolja vode 1l mlijeka 10 kašika šećera 1 vanilin šećer 100ml slatkog vrhnja (po želji) cimet u prahu (po želji) Priprema: Rižu oprati i skuhati sa jednom šoljom vode. Kada voda ispari, dodati mlijeko, šećer, vanilin šećer i slatko vrhnje. Kuhati na tihoj vatri oko sat vremena ili dok riža potpuno ne smekša. Ukrasiti cimetom u prahu. Napomena:

Keskul-turski desert koji podsjeća na Raffaello kuglice – gotov za 15 minuta

Ukusom podsjeća na Raffaello kuglice. Sastojci: 5 dl hladnog mlijeka 40 g kokosa 60 g brašna 80 g šećera 1 kesica vanilin šećera 1 kašika maslaca. Za posipanje: – malo sjeckanih nesoljenih pistacija ili sjeckanih pečenih lješnjaka i malo kokosa. Priprema: U malo veću šerpu stavite hladno mlijeko, kokos, šećer, vanilin šećer, polahko sipajte brašno i sve dobro umutite žicom. Sve zajedno stavite

Video recept: Predlažemo vam rafaelo tortu

U nastavku vam predstavljamo recept za ukusnu rafaelo tortu. KORA: Sastojci: 7 jaja; prstohvat soli; 200 gr. šećera; 100 gr. mljevenih badema; 150 gr. brašna. Priprema: Odvojiti bjelance od žumanjaka. U bjelancadi dodati prstohvat soli, pjenasto ih mutiti mikserom, a u međuvremenu postepeno dodavati šećer. Nakon toga izmiješati žumanjke i dodati ih prethodnoj smjesi. Veoma je bitno da miješanje

Prijedlog za bajramski meni

Obzirom da se za Bajram u BiH najčešće pripremaju tradicionalna bosanska jela, izdvojili smo neka koja malo odstupaju od “tradicionalnog”, pa ukoliko želite da napravite neke izmjene u vašem bajramskom jelovniku, pogledajte neke od predloženih recepata. Za bajramski ručak možete napraviti pitu, ali sa piletinom i gljivama, a ne tradicionalni bosanski

Kako do pravilanog odabir posuđa za vašu kuhinju?

Poboljšanje okusa hrane koju pripremamo uveliko zavisi i od kvaliteta posuđa u kojem kuhamo, pečemo, pržimo… Ono što je još važnije, posuđe utječe i na čovjekovo zdravlje. Jeste li ikad pomislili da samo jednim gutljajem iz plastične flaše pijete više od vode? Jeste li ikad primijetili da hrana koja duže

Tufahije – kuhane punjene jabuke

Sastojci: Za 5 tufahija: 5 jabuka (delišes), 500 g šećera , 0,5 I vode, 1 kesica vanilin šećera , 0,25 I skorupa ili slatkog kajmaka, 150g šećera , 100 g oraha, 50 g badema i limunova kora. Ako nema skorupa, onda uzeti povlaku (vrhnje). Priprema: Za tufahije su najbolje jabuke delišes (zlatni) koje se kuhanjem neće raspasti. Za tufahije mogu se uzeti

Recept: Musaka od krompira

Broj osoba: 4 Sastojci: 1 kg krompira 500 gr. mljevenog junećeg mesa 1 glavica crvenog luka 1 svježa paprika 2 jaja 4 dcl kiselog vrhnja 1 vezica peršunovog lista po želji ulje, maslac.... 1 dcl mineralne vode so, biber, vegeta... Za pečenje: 2 kašikice ribanog sira /gauda, parmezan../ Priprema: 1. Mljeveno meso dinstati na sjeckanom luku i paprici oko 15 minuta, uz polijevanje toplom

Falafel-felafil

Neobičnog izgleda i neočekivane teksture, ove aromatične bombice će vas osvojiti, a kuća će mirisati cijeli dan. Naravno, pod uslovom da volite začinjenu hranu.   Sastojci: 250g suhe leblebije/slanutka 4 češnjabijelog luka 1 mali crveni luk* 12g svježeg lista peršuna 8g svježeg lista korijandera* 1 chilli papričica* 35g brašna 4g sode bikarbone 5g mljevenog kima 5g tucanog sjemena korijandera 25g soli 8g bibera 300ml ulja Sastojci

Video recept: Tri prijedloga za sladolede

Baza za sladolede: 500 ml. slatkog vrhnja; 1 čaša kondenzovanog mlijeka (možete napraviti domaće tako što kuhate dvije čaše mlijeka sa jednom čašom šećera, 30/40 minuta na laganoj vatri). Umutiti slatko vrhnje s mlijekom i smjesu podijeliti na tri dijela ukoliko pravite tri okusa. https://www.youtube.com/watch?v=1x_Zqnx5_Ig Sladoled s čokoladom: baza koju ste prethodno pripremili;

Top