Vi ste ovdje
Home > Magazin > Kulinarstvo (Page 10)

Namirnica u fokusu: Recept s mahunama za prste polizati

Ne debljaju, a u sebi sadrže bogatstvo vitamina i minerala – iskoristite sezonu mahuna! Ljeto nam donosi pravo bogatstvo okusa, jer sada je sve prepuno ukusnog povrća i voća. Među meni omiljeno povrće spadaju i mahune – i to svih vrsta, žute, zelene, žućkasto-zelene, s ružičastim pjegicama, okrugle i plosnate, široke

Začini koji bi trebali biti dio svake kuhinje

Daju ukus jelu i poboljšavaju naše zdravlje Postoji nekoliko jako zdravih začina koje bismo trebali uvrstiti u svaku kuhinju. Oni imaju protuupalno djelovanje, potiču rad probave, ali i ubrzavaju metabolizam zbog čega su neizostavni dio svake prehrane. Nutricionisti ističu da je intenzivniji miris začina znak da je začin zdrav i dobar za

Zasladite vikend kolačem od jabuka i pudinga

Začinite kolač od jabuka slojem pudinga i dobit ćete nezaboravan desert. Neka vam je u slast! Puding od vanilije: 4 kom žumanjka 2.5 dl punomasnog mlijeka 4 kapi vanilijinog ekstrakta 4 list zelatine 2.5 dl vrhnja za šlag 80 g  oraha Biskvit: 2 kom  jaja 1 čaša kristalnog šećera 1 čaša jogurta (3.2% masti) 0.5 čaša  ulja

Začini koje bi trebala imati svaka kuhinja

Daju ukus jelu i poboljšavaju naše zdravlje Postoji nekoliko jako zdravih začina koje bismo trebali uvrstiti u svaku kuhinju. Oni imaju protuupalno djelovanje, potiču rad probave, ali i ubrzavaju metabolizam zbog čega su neizostavni dio svake prehrane. Nutricionisti ističu da je intenzivniji miris začina znak da je začin zdrav i dobar

Nedjeljni ručak: Sočna junetina sa šampinjonima

Potrebni sastojci: 400g junećeg buta 1 glavica crvenog luka 1 mrkva 350g šampinjona 1 pakovanje paradajz pelata lovorov list so, biber i začini po želji Priprema: Kako bi meso bilo sočno, potrebno je bar sat vremena prije samog spremanja pripremiti marinadu za meso. Predlažemo brzu marinadu sa bijelim lukom za koju će vam biti potrebno: 3 kašike maslinovog ulja,

Paradajz supa – maštoviti recept za ukusnu krem supu od paradajza

Paradajz, glavni sastojak ove supe bogat je vitaminom C, ali sadrži i mnoge druge hranjive tvari, a usto je jedna od rijetkih namirnica koja kuhanjem ne gubi svoje nutritivne vrijednosti. Piše: Marinko Lovrić Kako pripremiti supu od paradajza na nešto drugačiji način? Donosimo recept koji je idealan sad u sezoni paradajza. Klasična paradajz

Recepti za zaposlene majke

PONEDJELJAK: Grah varivo sa kobasicom Priprema: U hladnjaku je skuhani grah, može i iz konzerve. Nasjeckate jedan luk, ogulite 3-4 velike mrkve, narežite papriku na kockice i spremne ste za kuhanje. Dok pržite luk na malo maslinovog ulja stavite kuhati kobasice (koliko mislite da je potrebno za Vašu porodicu) i narežite mrkvu.

Kako izgleda tradicionalna bosanska sofra?

Naziv Sofra dolazi od turske riječi koja označava niski stol oko kojeg se sjedi na podu ili jastucima prekriženih nogu (a la turke). Povijest Sofre vezana je uz povijest bosanske kuhinje u koju je utkana povijest Bosne kao zemlje na razmeđi između Istoka i Zapada, najveći uticaj su sigurno ostvarili Turci

Ramazanski iftarski meni – dvadesetdeveti dan

Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE. Gljive punjene sirom Priprema 5 - 10 min Kuhanje 2 - 3 min Serviranja 18 - 20 komada Sastojci:  250g Sirela gaude  1 kašika otopljenog Dukat maslaca  18 - 20 šampinjona Priprema: Pomiješajte Sirela gaudu i Dukat maslac. Izvadite peteljke iz gljiva; napunite ih sirom i maslacem. Poredajte na rešetku roštilja ili na tepsiju

Top