Vi ste ovdje
Home > Magazin > Kulinarstvo

Čija će čorba biti, nego Begova

Begova čorba je tradicionalno, bosansko jelo, i jedno od omiljenih na trpezi većine stanovnika BiH. To je specifična, gusta, jaka čorba za koju, kako kažu, ne biste se postidjeli ni da je pred bega iznesete. Smatra se da je nastala u Osmanskom carstvu ili čak došla sa Osmanlijama, međutim ovu čorbu

Bez rerne i miksera: Jeftina domaća bajadera gotova za 20 minuta

Ovu ukusnu čokoladnu čaroliju vole baš svi, a uz ovaj recept zavoljet ćete je još više. Pogledajte recept za najukusniju bajaderu za koju vam ne treba ni pećnica niti mikser te za koju ćete morati izdvojiti svega 20 minuta Sastojci: 9 kašika vode 20 dkg šećera 15 dkg mljevenih oraha, badema ili lješnjaka 25 dkg

Video recept: Napravite sebi ukusan sataraš sa piletinom

Sastojci: 8/10 paprika srednje veličine; 2 crvena paradajza + cherry paradajz (po želji); 1 zeleni paradajz; 2 glavice crvenog luka; 3 čehne bijelog luka; 1 mrkva; peršun; 250 ml. vrhnja za kuhanje; 200 gr. pilećih fileta (po želji); https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=-F1qAZxQBGU Priprema: Sitno isjeckati luk i mrkvu te ih zajedno propržiti u tavi. Kada

Sok od aronije – kako ga napraviti i u kojim količinama piti

Piše: Ana Pavić Poznato je da se podiže cijeli imunološki sostem, izvrstan je antioksidans, a ima čak i antitumorsko djelovanje. Aronija je i hrana i lijek. U nastavku pročitajte za što je sok od aronije dobar te kako ga napraviti i piti. Ljekovita svojstva soka od aronije Aronija je izvrsna za pročišćavanje krvi,

Napravite odlično tijesto za pizzu

Piše: Kristina Žuna, univ. bacc. ing. biotechn. za portal krenizdravo.rtl.hr Pizza je ukusno i svima poznato jelo koje potiče iz Italije, posebno iz napolitanske regije. Talijansko tijesto za pizzu je tanko i okruglo, premazano umakom od paradajza i obogaćeno raznim sastojcima. Tradicionalno se pizza peče u krušnoj peći, a svi je mogu jednostavno pripremiti kod kuće. U nastavku članka saznajte kako napraviti

Sutlija/sutlijaš

Sastojci:1 šolja riže1 šolja vode 1l mlijeka 10 kašika šećera 1 vanilin šećer 100ml slatkog vrhnja (po želji) cimet u prahu (po želji) Priprema: Rižu oprati i skuhati sa jednom šoljom vode. Kada voda ispari, dodati mlijeko, šećer, vanilin šećer i slatko vrhnje. Kuhati na tihoj vatri oko sat vremena ili dok riža potpuno ne smekša. Ukrasiti cimetom u prahu. Napomena:

Keskul-turski desert koji podsjeća na Raffaello kuglice – gotov za 15 minuta

Ukusom podsjeća na Raffaello kuglice. Sastojci: 5 dl hladnog mlijeka 40 g kokosa 60 g brašna 80 g šećera 1 kesica vanilin šećera 1 kašika maslaca. Za posipanje: – malo sjeckanih nesoljenih pistacija ili sjeckanih pečenih lješnjaka i malo kokosa. Priprema: U malo veću šerpu stavite hladno mlijeko, kokos, šećer, vanilin šećer, polahko sipajte brašno i sve dobro umutite žicom. Sve zajedno stavite

Video recept: Predlažemo vam rafaelo tortu

U nastavku vam predstavljamo recept za ukusnu rafaelo tortu. KORA: Sastojci: 7 jaja; prstohvat soli; 200 gr. šećera; 100 gr. mljevenih badema; 150 gr. brašna. Priprema: Odvojiti bjelance od žumanjaka. U bjelancadi dodati prstohvat soli, pjenasto ih mutiti mikserom, a u međuvremenu postepeno dodavati šećer. Nakon toga izmiješati žumanjke i dodati ih prethodnoj smjesi. Veoma je bitno da miješanje

Prijedlog za bajramski meni

Obzirom da se za Bajram u BiH najčešće pripremaju tradicionalna bosanska jela, izdvojili smo neka koja malo odstupaju od “tradicionalnog”, pa ukoliko želite da napravite neke izmjene u vašem bajramskom jelovniku, pogledajte neke od predloženih recepata. Za bajramski ručak možete napraviti pitu, ali sa piletinom i gljivama, a ne tradicionalni bosanski

Top