Priprema 5 min Kuhanje 25 min Serviranja 4 porcije Sastojci: 1 kašika maslaca 3 češnja bijelog luka, propasirana 1 glavica crvenog luka, isjeckana 1,5 kašičicu osušenog bosiljka, origana ili nekog talijanskog začina so i biber 1 konzerva (800 ml) paradajza na kockice 250 ml povrtnog ili pilećeg temeljca 2 kašike brašna 500 ml mlijeka 1 šolja kuhane smeđe riže ili miješanih žitarica 1/2 kašičice šećera (opcionalno) nasjeckani svježi
Kulinarstvo
Kremasta povrtna čorba
Priprema:15 min Kuhanje: 25 min Serviranja:6 – 8 porcija Sastojci: 1 kašika maslaca 2 stabljike celera, sitno sjeckane 2 češnja bijelog luka, propasirana 1 glavica crvenog luka, sitno isjeckana 1 velika slatka crvena paprika, na kockice so, biber 500ml povrtnog ili pilećeg temeljca 4 crvena krompira, izrezana na kockice (1cm) 3 šolje kukuruza u zrnu (svježi ili zamrznuti) 2 kašike brašna ili kukuruznog škroba 375ml
Riblji fileti u jogurt sosu
Priprema: 10 min Kuhanje :15 – 18 min Serviranja: 4 porcije Sastojci: 1 kašika kima u zrnu 1 kašika korijandera u zrnu 2 kašike mljevene paprike 1 kašika šećera 1/2 kašičice morske soli 1 kašičica bibera 1g cimeta 1g mljevene paprike ljute (po želji) 250ml jogurta 1 češanj bijelog luka, zgnječenog 2 kašičice svježeg đumbira, narendanog prstohvat šafrana 200g fileta bakalara ili oslića Priprema: U maloj tavi na srednje jakoj
Video recept: Torta kremasta simfonija
Slatka pita od jabuka i dunja
Dunja se od davnina koristi kao sredstvo za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba. Ima malo kalorija i masti, a više ugljikohidrata, dijetnih vlakana i nešto proteina. Bogata je vitaminom C, karotinom (provitamin A), B1, B2, B3, kalijumom, magnezijumom, gvožđem. Zbog ukusa i tvrdoće teže ih je jesti sirove, ali su veoma ukusne
Kolač sa kestenima za jesenske dane
Jedan od najukusnijih plodova jeseni definitivno su kesteni, čiji miris uvijek nekako stvara toplu i ugodnu atmosferu. Kestene mnogi vole, bilo pečene ili kuhane, a osim toga imaju i mnoga ljekovita svojstva. Sadrže mnogo vitamina i minerala te su vrlo hranjivi pa se osobito preporučaju djeci i sportašima. Pomažu kod probavnih
Kako kuhati s heljdom?
Kada spomenem heljdu, nerijetko čujem komentare poput ”ja ne znam kako pripremiti heljdu”, ”ne znam kako koristiti heljdu” ili ”nisam nikada kuhao/la s heljdom”, iako iste te osobe svakodnevno kupuju peciva od heljdinog brašna u lokalnim pekarama, u čijem ukusu (priznaju) uživaju. Da ne spominjemo pozitivne učinke heljde na zdravlje
Video recept: Kako na jednostavan način napraviti tiramisu?
Sastojci: 400 gr. piškota 500 gr. krem sira 6 jaja 150 gr. šećera 400/500 ml. kafe Kakao https://www.youtube.com/watch?v=CPpVsR0NbGw Priprema: Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Nakon toga u žumanjke dodati pola šećera, razraditi ih na pari i ostaviti kremu da se ohladi. Kada se krema ohladila, dodati joj krem sir i sjediniti smjesu. Bjelanjke pjenasto umutiti