Vi ste ovdje
Home > Magazin > Kulinarstvo

Keskul-turski desert koji podsjeća na Raffaello kuglice – gotov za 15 minuta

Ukusom podsjeća na Raffaello kuglice. Sastojci: 5 dl hladnog mlijeka 40 g kokosa 60 g brašna 80 g šećera 1 kesica vanilin šećera 1 kašika maslaca. Za posipanje: – malo sjeckanih nesoljenih pistacija ili sjeckanih pečenih lješnjaka i malo kokosa. Priprema: U malo veću šerpu stavite hladno mlijeko, kokos, šećer, vanilin šećer, polahko sipajte brašno i sve dobro umutite žicom. Sve zajedno stavite

Video recept: Predlažemo vam rafaelo tortu

U nastavku vam predstavljamo recept za ukusnu rafaelo tortu. KORA: Sastojci: 7 jaja; prstohvat soli; 200 gr. šećera; 100 gr. mljevenih badema; 150 gr. brašna. Priprema: Odvojiti bjelance od žumanjaka. U bjelancadi dodati prstohvat soli, pjenasto ih mutiti mikserom, a u međuvremenu postepeno dodavati šećer. Nakon toga izmiješati žumanjke i dodati ih prethodnoj smjesi. Veoma je bitno da miješanje

Prijedlog za bajramski meni

Obzirom da se za Bajram u BiH najčešće pripremaju tradicionalna bosanska jela, izdvojili smo neka koja malo odstupaju od “tradicionalnog”, pa ukoliko želite da napravite neke izmjene u vašem bajramskom jelovniku, pogledajte neke od predloženih recepata. Za bajramski ručak možete napraviti pitu, ali sa piletinom i gljivama, a ne tradicionalni bosanski

Kako do pravilanog odabir posuđa za vašu kuhinju?

Poboljšanje okusa hrane koju pripremamo uveliko zavisi i od kvaliteta posuđa u kojem kuhamo, pečemo, pržimo… Ono što je još važnije, posuđe utječe i na čovjekovo zdravlje. Jeste li ikad pomislili da samo jednim gutljajem iz plastične flaše pijete više od vode? Jeste li ikad primijetili da hrana koja duže

Tufahije – kuhane punjene jabuke

Sastojci: Za 5 tufahija: 5 jabuka (delišes), 500 g šećera , 0,5 I vode, 1 kesica vanilin šećera , 0,25 I skorupa ili slatkog kajmaka, 150g šećera , 100 g oraha, 50 g badema i limunova kora. Ako nema skorupa, onda uzeti povlaku (vrhnje). Priprema: Za tufahije su najbolje jabuke delišes (zlatni) koje se kuhanjem neće raspasti. Za tufahije mogu se uzeti

Recept: Musaka od krompira

Broj osoba: 4 Sastojci: 1 kg krompira 500 gr. mljevenog junećeg mesa 1 glavica crvenog luka 1 svježa paprika 2 jaja 4 dcl kiselog vrhnja 1 vezica peršunovog lista po želji ulje, maslac.... 1 dcl mineralne vode so, biber, vegeta... Za pečenje: 2 kašikice ribanog sira /gauda, parmezan../ Priprema: 1. Mljeveno meso dinstati na sjeckanom luku i paprici oko 15 minuta, uz polijevanje toplom

Falafel-felafil

Neobičnog izgleda i neočekivane teksture, ove aromatične bombice će vas osvojiti, a kuća će mirisati cijeli dan. Naravno, pod uslovom da volite začinjenu hranu.   Sastojci: 250g suhe leblebije/slanutka 4 češnjabijelog luka 1 mali crveni luk* 12g svježeg lista peršuna 8g svježeg lista korijandera* 1 chilli papričica* 35g brašna 4g sode bikarbone 5g mljevenog kima 5g tucanog sjemena korijandera 25g soli 8g bibera 300ml ulja Sastojci

Video recept: Tri prijedloga za sladolede

Baza za sladolede: 500 ml. slatkog vrhnja; 1 čaša kondenzovanog mlijeka (možete napraviti domaće tako što kuhate dvije čaše mlijeka sa jednom čašom šećera, 30/40 minuta na laganoj vatri). Umutiti slatko vrhnje s mlijekom i smjesu podijeliti na tri dijela ukoliko pravite tri okusa. https://www.youtube.com/watch?v=1x_Zqnx5_Ig Sladoled s čokoladom: baza koju ste prethodno pripremili;

Trileće: osvježenje za ljetne dane

Tri leće, odnosno "Tri mlijeka" (Tres Leches) kolač je za čije se porijeklo smatra Latinska Amerika. Podsjeća na tradicionalni koh od griza, samo što je sadržaj mlijeka mnogo bogatiji mliječnim mastima, a time kolač dobiva na sočnosti i kremastoj teksturi..- prenosimo sa portala novi.ba Ako ga niste pravili, ne oklivajte, lako

Top