Vi ste ovdje
Home > Magazin > Kulinarstvo

Recept za kuglice – jednostavne, a preukusne

Sastojci: 500 gr. petit keksa (mljevenog) 250 gr. margarina; 400 gr. šećera; 200 ml. mlijeka; 100 gr. kokosovog brašna; 2 kašike kakaa; 150 gr. čokolade; kokos, orah ili čokolada po želji (za dekoraciju). Priprema: U veću šerpu sjediniti šećer, margarin, mlijeko, kakao i čokoladu. Zatim sve zajedno istopiti na vatri. Nakon toga skinuti s vatre i postepeno dodavati mljeveni

Zdrava supa s nudlama

Priprema 30 min Kuhanje 2h Serviranja 10 porcija Sastojci: 1 cijelo pile 1 kašika maslinovog ulja 8 šolja pileće supe 4 velike mrkve, grubo nasjeckane 4 stabljike celera, grubo nasjeckane 1 srednji luk, nasjeckan 2 lovorova lista 3 grančice svježe majčine dušice 2 grančice peršuna 2 kašičice soli 1 kašika bibera 3 šolje kuhane, sitnije tjestenine 2 šolje odmrznutog graška Priprema: Pržiti pile, preliveno u potpunosti maslinovim uljem, sat i 45

Semić Isaković: Halal hrana – zdrava hrana

Piše: Vildana Semić Isaković, mag.san.ing. Istraživajući brojne modele zdrave prehrane možemo doći do nekoliko piramida zdrave prehrane, u kojima nam je tačno definisano kako bi se trebalo hraniti. Svaka od njih nudi, reklo bi se, idealna rješenja, no u svakoj je upitna dugotrajnost raznolikosti i mogućnosti opcija. Ako tome pridodamo tradicionalno naginjanje

Čudo od čokolade

Vrijeme pripreme: 40 min Sastojci (Broj osoba: 10) Biskvit: 4 jaja 10 dkg šećera 20 dkg margarina 10 dkg čokolade za kuhanje 4 žlice brašna 1 prašak za pecivo Krema: 0,5 l slatkog vrhnja 20 dkg čokolade za kuhanje 1 žlica šećera Postupak pripreme: Izrada biskvita: Žumanjke i šećer umutiti. Ja stavim 9 dkg šećera i jedan vanilin šećer, nekako mi je lijepši okus tako!

Čokoladne profiterole s bademima

Priprema 40 min Kuhanje 15 min Serviranja 8 porcija Sastojci: 80g mljevenih badema 1 šolja vode 125g maslaca, na kockice 1 kašika šećera prstohvat soli 1 šolja brašna 4 jajeta 250ml vrhnja za kuhanje 2 kašike šećera 1 kašika gustina 2 jajeta 90g crne čokolade sjeckane 1 kašika ekstrakta vanilije 3/4 šolje sitno sjeckanih ili narezanih badema 60g crne čokolade sjeckane (za preliv) 80ml  vrhnja za kuhanje (za preliv) Priprema: Zagrijte pećnicu

Video recept: Margarita pizza + domaći sos od paradajza

Sastojci: Za tijesto: 350 gr. brašna; 1 mala kašika soli; 1 mala kašika germe; 1 mala kašika šećera; 2 velike kašike ulja; 250 ml. mlake vode. Za sos: 4 paradajza srednje veličine; 5 cherry paradajza; 3 čehne bijelog luka; 2/3 kašike koncentrisanog paradajza; 3 velike kašike ulja: origano; Za fil: 250 gr.

Klepe

Priprema 45 min Kuhanje: 15 – 20 min Serviranja:  4 porcije Sastojci: Tijesto: 1/2 kg brašna 3 jaja 2 kašike ulja malo soli mlake vode Fil: 400g mljevene junetine 1 luk, sitno isjeckan so, biber Preliv: 250g  kajmaka ili kiselog vrhnja 20% m.m. 100g maslaca, istopljenog 2, 3 češnja bijelog luka, sitno sjeckanog (po želji) Priprema: U brašno stavite so, ulje i jaja pa mlakom vodom zakuhajte tvrđu jufku kao

Koja je razlika između džema, pekmeza i marmelade?

Znate li koja je razlika između džema, pekmeza i marmelade? Sve se dobijaju preradom voća, ali nazivi se razlikuju s obzirom na vrstu te količinu voća, dijelove voća koji se koriste, dodatke poput šećera i po gustini. Prema Pravilniku kojim se određuju karakteristike koje moraju zadovoljiti, razlikujemo ih osam, a to

Vispakova Tajna promoviše bosanska jela i čuva Bosansku kuhinju

Vispak u saradnji sa potrošačima i partnerima Bingo i Udruženjem kuhara BiH realizuje aktivnosti u cilju promocije bosanskih jela te osnivanja Instituta Bosanske kuhinje. Kupovinom Tajne za pripremu bosanskih jela izdvajaju se sredstva za osnivanje Instituta Bosanske kuhinje. Prikupljeni fond potrošači mogu pratiti na web stranici www.bosanskakuhinja.ba U tržnom centru Bingo

Kremasti kolač s jabukama

Priprema 20 min Kuhanje 1 h Serviranja 8 porcija Sastojci: 310ml vrhnja za šlag 180ml javorovog sirupa ili meda 180ml smeđeg šećera 400 g brašna 1 prašak za pecivo 1/2 najmanje kašičice cimeta prstohvat soli 60g maslaca, na sobnoj temperaturi 125g šećera 1 jaje, na sobnoj temperaturi 250ml  mlijeka 250g sitno isjeckanih jabuka Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. Premažite pleh ili posudu za pečenje Dukat maslacem. Širina pleha ili vatrostalne

Top