Vijesti iz svijeta

Mads Gilbert ‘Ličnost godine’ u Norveškoj: Priznanje humanom ljekaru za pomoć u Gazi

Mads Gilbert, norveški ljekar koji je svjetskoj javnosti postao poznat po naporima da pomogne ranjenim Palestincima u bolnici Sifa u Gazi, izabran je za “Ličnost godine” u Norveškoj, prenosi agencija Anadolija. Norveški list Verdens Gang izabrao je ovog ljekara za ličnost godine u njegovoj domovini.

Gilbert (67), koji trenutno radi kao ljekar i anesteziolog u Univerzitetskoj bolnici Sjeverna Norveška, proveo je više od 50 dana pružajući pomoć mnogima od 11.000 ranjenih u napadima Izraela na Pojas Gaze. Tokom sukoba norveški doktor je oštro kritizirao Izrael, kazavši da se njegove akcije mogu nazvati “državnim terorizmom na najvišem nivou”.

Norveški ljekar je tokom posljednjih izraelskih napada dvije sedmice boravio u Gazi, gdje je, zajedno s palestinskim medicinskim osobljem, pomagao u spašavanju ranjenih civila. Bio je istaknuto lice u kampanji za pomoć palestinskim žrtvama tokom operacije izraelske vojske na Gazu, u kojoj je ubijeno više od 2.100 Palestinaca.

Porod četvorki pod granatama

Tokom napada na Gazu Gilbert je često davao intervjue medijima o situaciji na terenu i o nestašici medicinskih potrepština. Norveški ljekar je i 2008. i 2012. godine, također, pomagao u liječenju ranjenih tokom sukoba u Gazi.

Svjetskoj javnosti je postao poznat nakon što je 31. jula 2014. godine obavio porođaj Palestinke pod “kišom granata”, a koja je pritom na svijet donijela četvorke.

Opširnije na portalu Al Jazeere:

 

Povezani članci

Back to top button