Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Mađarska finansira projekt regulacije vodotoka Lepenice na području općine Novi Grad

Mađarska finansira projekt regulacije vodotoka Lepenice na području općine Novi Grad

Sporazum o finansiranju i implementaciji radova na regulaciji vodotoka Lepenice u naselju Zabrđe, koji će biti finansiran donatorskim sredstvima Vlade Republike Mađarske u iznosu od 250.000 eura, potpisan je jučer u Sarajevu.

Sporazum su potpisali načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, direktor Sarajevskog regionalnog odbora “Merhameta” Munib Bujak, a uime direktora HIA-e Laszla Lehela, ugovor je potpisao koordinator projekta Daniel Beleney.

U sklopu projekta koji se realizira u cilju prevencije poplava, bit će regulisano 405 metara vodotoka Lepenice. Projekt će biti realiziran putem mađarske humanitarne organizacije HIA, te uz pomoć Muslimanskog dobrotvornog društva “Merhamet”.

Problem regulacije rijeka i potoka naročito je izražen nakon poplava koje su zahvatile BiH u maju prošle godine. Općina Novi Grad već nekoliko godina radi na regulaciji vodotoka Lepenice, ali zbog finansijske vrijednosti, projekt još uvijek nije završen u cjelosti.

“Godišnje smo, u saradnji s Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, radili oko 200 metara vodotoka, a s obzirom na to da ove godine sredstva resornog ministarstva nisu bila operativna, uspjeli smo regulisati svega 100 metara vodotoka potoka”, kazao je Efendić.

Napomenuo je da su, nakon donatorske konferencije održane prošle godine u Briselu, gdje su vlade evropskih država obećale određenu pomoć u prevenciji poplava i sanaciji štete od poplava u BiH, imali ovaj projekt spreman, tako da su ga, u saradnji s humanitarnim organizacijama “Merhamet” i HIA kandidirali, i on je odobren.

“Kroz ovaj projekt realizirat ćemo 405 metara regulacije korita Lepenice, što je zaista veliki zahvat”, istakao je Efendić.

Pojasnio je da je Lepenički potok specifičan po tome što izvire ispod gradske deponije, te da je u velikoj mjeri zagađen teškim metalima, jer prečistač, koji je prije nekoliko godina izgrađen na gradskoj deponiji nije u funkciji.

Apelirao je na nadležne da taj prečistač stave u funkciju, jer potok Lepenica protiče kroz gusto naseljeno područje Mjesne zajednice “Zabrđe” i ulijeva se u rijeku Bosnu, tako da sva zagađenja koja nastaju na gradskoj deponiji završavaju u našim rijekama.

Implementacija bi trebala početi početkom novembra, dok je završetak radova planiran 31. marta 2016. godine, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top