Ekonomija

Londonska berza pokreće islamski berzanski indeks

Britanski premijer David Cameron na Londonskoj berzi danas pokreće Islamski berzanski indeks u okviru nastojanja Velike Britanije da više učestvuje na rastućem tržištu islamskih finansija.

U govoru koji je unaprijed podijeljen novinarima, Cameron će danas reći da je London “najveći centar islamskih finansija izvan islamskog svijeta”, ali da Velika Britanija ima ambiciju da bude još značajnija na tom prosperitetnom tržištu.

“Ne želim samo da London bude velika prijestonica islamskih finansija na Zapadu. Želim da London stoji rame uz rame s Dubaijem kao jedna od velikih prijestonica islamskih finansija u svijetu”, navodi se u govoru.

Tržište islamskih investicija drastično je povećano od 2006. godine, a očekuje se da će sljedeće godine dostići 2.000 milijardi dolara. Malezijska prijestonica Kuala Lumpur smatra se centrom finansija islamskog svijeta.

Islamske finansije se povinavaju šerijatskom zakonu koji zabranjuje naplatu kamata i zahtijeva da sporazumi budu zasnovani na opipljivoj imovini – špekulantsko poslovanje i ugovori za buduće doznake su zabranjeni.

Iako male u poređenju sa svjetskim finansijama, očekuje se da će islamske finansije privlačiti pobožne muslimane iz bankarskog svijeta ili investitore iz zemalja Persijskog zaliva koji raspolažu naftnim prihodima.

Islamski indeks berze u Londonu pratiće kretanja u investicijama koje se povinavaju šerijatskom zakonu. Očekuje se da će Velika Britanija sljedeće godine izdati i islamske obveznice, čime će biti prva zemlja izvan muslimankog svijeta koja će uraditi tako nešto.

Pokretanje islamskog berzanskog indeksa poklapa se sa Svjetskim islamskim ekonomskim forumom koji se održava u Londonu. Očekuje se da će među 1.800 političkih i poslovnih lidera biti jordanski kralj Abdullah Drugi, afganistanski predsjednik Hamid Karzai i premijer Navaz Shariff.

indikator.ba

Povezani članci

Back to top button