Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > London domaćin 9. Svjetskog islamskog ekonomskog foruma VIDEO

London domaćin 9. Svjetskog islamskog ekonomskog foruma VIDEO

Od jučer je Ujedinjeno Kraljevstvo domaćin 9. Svjetskog islamskog ekonomskog foruma (WIEF), što je, ujedno i prvi put da se ovaj događaj održava izvan muslimanskog svijeta.  Podršku Forumu pružaju vlade Malezije i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i gradonačelnik Londona.

Na Forumu će učestvovati delegacije iz više od 115 zemalja, uključujući i iz Bosne i Hercegovine. Predsjednik Bakir Izetbegović je jedan od naših gostiju, a učestvovaće i  Ekonomski fakultet Sarajevo (EFSA), Bosna Bank International (BBI), IPSA institut, Agencija za bankarstvo FBiH i Agencija za promociju stranih investicija BiH.

Moje je mišljenje da će WIEF London inkapsulirati stvaranje novih ekonomskih veza između zemalja, religija i kultura.  Neki žele da se njihovim investicijama upravlja u skladu sa njihovom vjerom,  dok se drugi, u okružju finansijske krize, priučeni principima balansa, podjeljenog rizika, pravičnosti i transparentnosti.  Istovremeno, postoje i oni koje privlači jasni potencijal industrije koja imaglobalnu vrijednost $1,85 bilijardi godišnje sa stopom godišnjeg rasta od 15%.  Bez obzira na okvir, interesovanje za islamsko i etičko bankarstvo je u sve većem porastu.

{youtube}vLvZa0WwwNA{/youtube} 

Ujedinjeno Kraljevstvo je već svjetski bankarski i pravni centar, a postaje i sve značajniji globalni akter u polju islamskog bankarstva.  Zbog takvog statusa, dosega i konkurentog tržišta, Ujedinjeno Kraljevstvo može pružiti zaista jedinstvenu uslugu.

Naša stručnost u polju islamskog bankarstva, u kome raste broj banaka, pravnih kompanija i drugih uslužnih djelatnosti sa velikim iskustvom, je na visokom nivou i podržana je pravnim i regulatornim okvirom sa međunarodnom reputacijom. Vremenska zona u kojoj radimo ima prednosti za poslovanje sa istokom i sa zapadom, a sektori u kojima dosežemo najviše standarde su raznoliki, poput zdravstva, obrazovanja, ili ekonomičnih gradova.

{youtube}S3MJlVuD0ZE{/youtube} 

Učesnici će ove sedmice biti u prilici da vide da je Ujedinjeno Kraljevstvo otvoreno za poslovanje i da ima potrebno iskustvo, vještine, inovativnost i veze za prevazilaženje izazova koje donosi globalno tržište sa 24-satnim radnim vremenom i iskorištavanjem svake ekonomske prilike. Zbog toga smo smo opravdano izabrani za partnere  i zbog toga će WIFE ove sedmice učvrstiti poziciju Britanije kao vodeće zapadne zemlje za islamsko bankarstvo.

 

Historijski korak

Musa Hitam, predsjedavajući Fondacije WIEF, koja je organizirala forum, istakao je u pozdravnom govoru da je ovogodišnji forum historijski događaj jer je prvi put organiziran izvan islamske zemlje i okuplja rekordan broj od 2.700 učesnika iz 128 zemalja.

Predsjednik Islamske razvojne banke Ahmed Mohammed Ali kazao je da je za postizanje globalnog mira neophodno smanjiti raskorak u ekonomskom razvoju, što zahtijeva intenzivnu saradnju i razvijanje povjerenja.

On je naglasio da su svijetu potrebni lideri koji neće žrtvovati ljudsko dostojanstvo zarad ekonomskog razvoja.

Otvarajući Forum, premijer Malezije Najib Razak rekao je da ova manifestacija ubrzano postaje ozbiljna platforma za razmjenu ideja između islamskog i neislamskog svijeta.

Poručio je učesnicima da se susreću u vrijeme nade jer globalna ekonomija pokazuje znakove oporavka, ali i u vrijeme neizvjesnosti jer se čini da su izliječeni samo simptomi, a ne i sama bolest.

– U toku je globalna debata o budućnosti tržišne ekonomije i o tome kako kapitalizam može služiti ljudima i državama, a ne samo elitama. Dok tražimo nove i održive modele moramo voditi računa o jednom načinu da povećamo produktivnost, poboljšamo donošenje poslovnih odluka i ojačamo ekonomije, a to znači da je vrijeme da stavimo žene u središte priče o globalnom rastu – kazao je Razak.

Ovogodišnji forum okupio je oko 1.500 političkih i poslovnih lidera iz cijelog svijeta

Na forumu će, između ostalih, govoriti sultan od Bruneja Hassanal Bolkiah, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, predsjednik Afganistana Hamid Karzai, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjednik Bangladeša Abdul Hamid, premijer Pakistana Nawaz Sharif, zamjenik premijera Turske Ali Babacan, zamjenik premijera Kazahstana Asset Issekeshiev i zamjenik premijera Iraka Rowsch Nuri Shaways.
Također, najavljeno je i specijalno obraćanje britanskog premijera Davida Camerona.

Glavna tema foruma bit će kako biznis može pomoći u gradnji veza između islamskog i neislamskog svijeta koje prevazilaze političke i religijske razlike.

Osim toga, bit će govora o iskorištavanju potencijala koji predstavljaju žene kao kritični pokretači rasta, usklađivanju islamskog i konvencionalnog bankarstva, te razvoju tehnološke saradnje između islamskih i evropskih ekonomija.
Podršku organizaciji ovog foruma pružile su vlade Malezije i Ujednjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, te Ured gradonačelnika Londona Borisa Johnsona. 

Dosadašnji forumi održani su u Maleziji (četiri puta), Pakistanu, Kuvajtu, Indoneziji i Kazahstanu.

Više informacija o foruma na: 9thwief.org

ekpaija.ba/indikator.ba 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top