Zanimljivosti

Ljubav jača od zatvora: Palestinka se udaje za zaručnika koji služi doživotnu kaznu!

Djevojka iz Palestine, Reem Ebu Vahdan, će se 27. jula udati za svog zaručnika koji se nalazi u izraelskom zatvoru na izdržavanju doživotne kazne!

 

18-godišnja Reem će tog dana posjetiti svoju svekrvu u okupiranoj Zapadnoj obali kako bi se obavio čin stupanja u bračne vode. Iako njen odabranik neće biti fizički prisutan tog dana, ova hrabra djevojka se osjeća veoma ponosnom.

„Ovo je najmanje što mogu učiniti za čovjeka koji je svoj cijeli život žrtvovao radi palestinskog naroda“, izjavila je Reem za Anadolu Ajansi.

Reem je svog budućeg muža, Mahmuda, posljednji put vidjela 2002. godine kada je imala svega pet godina. Nedugo nakon toga, Mahmud je uhapšen od strane izraelskih vlasti zbog navodnog planiranja napada na izraelske mete. Osuđen je na tri doživotne kazne u zatvoru, i povrh toga s još dodatnih 30 godina iza rešetaka.

Kada je Mahmudova majka prišla Reemi kako bi joj ponudila brak u ime svog sina, djevojka iz Gaze je bila presretna.

„Samo želim da Mahmudu poručim da boravak u zatvoru ne traje vječno“, kaže Reem. „Uz nadu i ustrajnost se može sve postići.“

Za ovu djevojku je izvor ponosa što je zaručena za čovjeka koji je simbol palestinskog otpora protiv izraelske okupacije.

Vjenčanje je zakazano za 27. juli, a narednog dana će Mahmudova majka obići svog sina u zatvoru i uručiti mu prsten s ugraviranim Reeminim imenom.

Reema naglašava da jedva čeka dan kada će i zvanično postati Mahmudova supruga, kako bi ga mogla obići u zatvoru nako odobrenja izraelskih vlasti.

Ističe da je spremna čekati svog budućeg muža koliko god je potrebno.

„Čekat ću ga sve dok ne bude slobodan i dok kao pobjednik ne izađe iz zatvora“, kaže Reem.

Izrazila je nadu će Mahmud biti uključen u neku od budućih akcija razmjene zatvorenika između Izraela i palestinskih snaga otpora.

Sličnu nadu je ispoljio i Reemin otac, istakavši da boravak u zatvoru ne traje zauvijek.

„Moja kći i ja smo veoma sretni jer smo uspjeli da usrećimo Mahmuda koji je u zatvoru“, izjavio je on.

Izvor: Anadolu Ajansi

Za Akos.ba preveo i obradio: Nedim Botić

 

 

 

Povezani članci

Back to top button