Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Ljetna škola “Mala medresa”: Tinejdžeri iz SAD-a proveli ugodno ljetovanje u Bosni i Hercegovini

Ljetna škola “Mala medresa”: Tinejdžeri iz SAD-a proveli ugodno ljetovanje u Bosni i Hercegovini

Preko četrdeset tinejdžera iz Sjedinjenih Američkih Država, iz više različitih gradova (Njujork, Atlanta, Čikago, Sijetl, Sent Luis i dr.) proteklih petnaest dana boravili su u Bosni i Hercegovini. Njihovu posjetu sponzorisala je Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB), a njihov domaćin bila je Medresa “Osman ef. Redžović” u prelijepom ambijentu Čajangrada nadomak Visokog.

Oni su u okviru projekta ljetne škole “Mala medresa” prisustvovali mnogobrojnim radionicama, kulturno-sportskim aktivnostima, časovima historije, izletima, te edukativnim putovanjima širom naše zemlje, a sve u cilju da se bolje upoznaju sa kulturno-historijskim, te vjerskim naslijeđem naše zemlje.

Tako su u pratnji osoblja medrese na čelu sa direktorom Dženanom ef. Handžićem te koordinatorima iz Amerike, hfz. Murizom Mešićem i Alijom Džekićem, proputovali bh gradovima od Travnika, Tešnja, Sarajeva, Visokog, do Srebrenice, Mostara, Počitelja i Olova. U Potočarima su prisustvovali času historije o genocidu nad Bošnjacima Podrinja, a obišli su i kompleks memorijalnog centra. Posjetili su i nekoliko muzeja, sarajevsku Vijećnicu, tekiju na Buni, Stari Most u Mostaru, te visočke piramide.

Ovo je treća posjeta tinejdžera iz Amerike našoj zemlji, a Glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, mr. Sabahudin ef. Ćeman, na svečanoj ceremoniji dodjele diploma najavio je nastavak podrške ovom projektu i čestitao upravi Medrese u Čajangradu na uspješno organizovanoj ljetnoj školi. On je ujedno najavio da će se naredna “Mala medresa 2016” održati u periodu od 11. do 25. jula iduće godine.
Posebne pohvale pripadaju profesorima i odgajateljima koji su se cijelo vrijeme brinuli o omladini, te bivšim učenicima ove medrese (Harunu, Halidu, Nedimu, Farisu, Amini, Amili i Zejnebi) koji su pružili veliku ispomoć u aktivnostima ljetne škole.

Direktor Handžić izrazio je želju da ovaj projekat od iduće godine uključuje isključivo pedeset najboljih tinejdžera sa područja Sjeverne Amerike, a sa koordinatorima su dogovorene konkretne aktivnosti u cilju promocije i afirmacije ovog projetka među američkim tinejdžerima bosansko-hercegovačkog projekla.
Na ceremoniji zatvaranja ljetne škole svjedočili smo suzama polaznika, a neki od njih su već najavili svoj povratak iduće godine. Proglašeni su i najbolji pojedinci, a svi učesnici su dobili priznanja i nagrade. Veliki broj roditelja prisustvovao je ovom događaju, a njega su ukrasili sami polaznici učenjem ilahija i kasida, te učenjem dove bosanskim šehidima.

U posljednjih nekoliko godina na području Sjeverne Amerike intenzivirane su aktivnosti u radu sa omladinom koje se prvenstveno ogledaju u omladinskim susretima, a čiji je nosilac Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB).

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com