Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Livno: Ispred džamije Ahmeta Dukatara iftar za 500 postača

Livno: Ispred džamije Ahmeta Dukatara iftar za 500 postača

 Ispred džamije Hadži Ahmeta Dukatara u povijesnoj jezgri Livna večeras je drugu godinu za redom u organizaciji prijatelje iz Republike Turske za sve postače na  jugozapadu BiH pripremljeno 500 iftara, javlja Anadolu Agency (AA).

Radost podjele iftara u 27. noći ramazana upriličena je u organizaciji Općine Urfa Eyyubiye u suradnji sa Istanbul EKC i sa Islamskom zajednicom u BiH.

Generalni predstavnik Udruženja balkanskih kultura (BAKIDER) Emin Bajrić istakao je kako se povodom ovoga događaja javio i savjetnik turskog predsjednika Erdogana te istaknuo da su takve organizacije veoma bitne za bratstvo između Turske i Balkana i da ih treba što više kako bi se povećala ljubav bez koje se ne može napredovati.

Predstavnica IHH-a za Balkan Mukadera Tanović naglašava kako je prošlogodišnja organizacija zajedničkog iftara u Livnu pokazala koliko je u tom mjestu potrebno okupljanje i koliku radost među vjernicima izaziva, te se ove godine to nije moglo izostaviti.

“Cilj je bio da 27. noć ramazana organiziramo zajednički iftar u BiH, odnosno u Livnu i u Jerusalemu u isto vrijeme. Cilj cijele organizacije je da budemo most između istoka i zapada“, kazala je Tanović za Anadolu Agency (AA).

Livanjski imam džamije Hadži Ahmeta Dukatara Ismail ef. Mehtić ističe kako je iftar u Livnu velika radost za sve muslimane toga kraja.

“Ovo je veoma značajan susret jer mi nemamo prilike da se često okupljamo. Mjesec ramazan upravo tome i služi kako bi se mi družili kako kroz džamije tako kroz zajedničke iftare. Zato nam to gdje je broj Bošnjaka jako mali ovo jako puno znači“, kazao je livanjski imam Mehtić za Anadolu Agency (AA).

U sklopu kompleksa najveće džamije u gradu Livnu, džamije Hadži Ahmeta Dukatara, zvane još i Glavica koja je sagrađena dolaskom Osmanlija u Livno, nalazi se livanjska sahat-kula.

Cijeli se povijesni kompleks nalazi na posebnoj uzvisini u sklopu brda Bašajkovac, koji dominira nad gradom Livnom. Dukatareva džamija i sahat-kula smještene su u povijesnoj jezgri staroga Livna, u livanjskom Gornjem gradu ili na Fehri, koja je nastala tijekom četiristoljetne osmanske vlasti perioda u Bosni i Hercegovini.

Dukatareva džamija je, s nešto kasnije izgrađenom sahat-kulom, najreprezentativniji objekt osmanske gradnje u livanjskom kraju i jedan od najljepših primjera tradicionalne sakralne arhitekture iz osmanskog doba.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top