Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Litvanija povećava izvoz halal mesa

Litvanija povećava izvoz halal mesa

U 2015. godini, iz Litvanije je izvezeno 420 tona mesa koje je proizvedeno na halan način, koje sada čini 10 % ukupnog izvoza govedine iz ove zemlje, prema izvještaju Službe za hranu i veterinarske usluge (Fv). Prema riječima predsjednika Fv-a, Vidmantas Paulauskasa, Litvanija je postigla dobar napredak u smislu certificiranja prizvodnje u drugim zemljama. U 2015. godini, Litvanija je uspostavila opskrbu govedine za Libanon i Egipat, dok je najveći iznos halal mesa isporučen židovskim i muslimanskim zajednicama u susjednim zemljama Europske unije (EU).

„Prošle godine smo izvezli 420 tona govedine koja je proizvedena u skladu sa pravilima obrednog klanja, uključujući 100 tona u Libanon, 50 tona u Egipat, a ostatak u susjedne zemlje EU-a, odnosno vjerskim zajednicama“, rekao je Palauskas.

Snažna potražnja u Europi

Posljednji izvještaj navodi da je potražnja za halal mesom u Litvaniji prošle godine bila u porastu, zahvaljujući priljevu izbjeglica pošto su nakon toga, neke opštine suočene sa deficitom takve prizvodnje.

„Ipak, prodaja halal mesa unutar Evropske unije se čini više isplativom za naše proizvođače, nego dostavljanje muslimanskim zemljama, uglavnom zbog atraktivnije cijene. To je također povezano sa nižom logistikom potrošnje, bolje uspostavljenim kanalima za opskrbu i naravno, atraktivnijoj tržišnoj cijeni u poređenju sa zemljama Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike,“ komentirao je Yanis Palapustas, poslanik u Ministarstvu poljoprivrede Litvanije.

Muslimanske zemlje i dalje obećavaju

Paulauskas je također dodao da je prošle godine udio izvežene govedine koja je prizvedena na halal način iznosio 10% od ukupnog izvoza, odnosno 3 770 tona. S obzirom na pregovore sa brojnim zemljama, Fv očekuje da će se ta brojka povećati u narednim godinama.
„Izvoz 420 tona govedine je vrlo dobra cifra za prvu godinu. Led je razbijen,“ rekao je.

Voditelj litvanskog Udruženja za proizvodnju mesa, Egidijus Mackevicijus, je također izrazio slično mišljenje i vjeruje da Arapski poluotok predstavlja vrlo obećavajuće područje za izvoz mesa, jer ima nedostatak vlastitih prizvodnih kapaciteta.

Izvor: globalmeatnews.com

Za Akos.ba preveo Jasmin Mujakić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top