Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Lista 10 najvećih bh. izvoznika: FBiH 7, RS 2, Brčko 1

Lista 10 najvećih bh. izvoznika: FBiH 7, RS 2, Brčko 1

“ArcelorMittal Zenica” najveći je bh.izvoznik.

Osim ove kompanije, na listi deset najvećih izvoznika iz BiH u prošloj godini, je još šest firmi iz Federacije BiH, dvije iz Republike Srpske (RS) i jedna iz Brčko Distrikta, rečeno je Feni u Upravi za indirektno oprezivanje (UIO) BiH.

Na drugom mjestu nakon zeničkog „Mittala“ je „Prevent BH“ Visoko – Društvo za dizajn, razvoj, proizvodnju i promet automotivima, zatim „Aluminij“ Mostar, „Sisecam soda“ Lukavac, te „Alumina“ Zvornik.

Među deset najvećih izvoznika iz naše zemlje lani je bio i „Global ispat koksna industrija“ Lukavac, Fabrika za proizvodnju ulja „Bimal“ Brčko Distrikt, zatim „Cimos TMD“ – automobilska industrija Gradačac, „Borac export-import“ Travnik i na desetom mjestu „Optima grupa“ Banja Luka.

Sedam od ovih najvećih izvoznika iz BiH ujedno je i među deset najvećih uvoznika u našu zemlju.Na prvom mjestu uvoznika je „Optima grupa“, koju je osnovao ruski „Zarubežnjeft“ nakon što je preuzeo Rafineriju nafte Bosanski Brod, Rafineriju ulja Modriča te maloprodajnu mrežu benzinskih pumpi „Nestro Petrol.

„Holdina“ Sarajevo, “optima”, „Prevent“ Visoko, „ArcelorMittal“ Zenica, „Petrol BH Oil company“ Sarajevo, „Bimal“, zatim „Porsche“ Sarajevo, mostarski „Aluminij“ i „Cimos“ iz Gradačca također su na listi najvećih bh. uvoznika za 2016.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević potvrdio je za Fenu da je lani došlo do porasta i uvoza i izvoza, u odnosu na 2015. godinu.

Ostvareni izvoz iz BiH u 2016. iznosio je 9,7 milijardi KM, dok je 2015. bio 9,07 milijardi KM.

U istom periodu uvoz u BiH je iznosio 16,26 milijardi KM, dok je u 2015. bio 15,27 milijardie KM.

FENA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top