Vijesti iz zemlje

Lisica: Orban nastoji da izazove psihozu i netrepeljivost prema Bošnjacima

Gost naše emisije 'Dobar dan BiH', bio je i Admir Lisica, historičar. Sa Lisicom smo razgovarali o trenutnoj političkojsituaciji u Bosni i Hercegovini, ali i regionu.

Lisica se na početku osvrnuo na Vučićeve izjave kada su u pitanju provokacije i vrijeđanje Bošnjaka u Priboju, gdje je izjavio da su to međunacionalne tenzije.

Suludo je nazvati to međunacionalnim tenzijama kada su u oba navrata Bošnjaci ugroženi. I Bošnjaci imaju svoje nacionalne i vjerske praznike pa ne vrijeđaju i ne izazivaju drugog. Izjave Aleksandra Vučića su pogrešne i ne mogu se uzeti kao dobronamjerne. Tim izjavama on relativizira ove stvari. Oni kontinuirano pokušavaju izjednačiti krivicu za nestabilnost čitavog regiona. Počevši od Makedonije, pa do Bosne i Hercegovine, jasno možemo vidjeti da je posljednjih 30 godina upravo Srbija destabilizirajući faktor. Oni moraju nazvati stvari pravim imenom – poručio je Lisica.

Kazao je kako je na paradi u Banjoj Luci bilo niz zvanica iz Beograda, čime je Vučić indirektno potvrdio da podržava sve ono što Dodik radi.

Vidjeli smo ruskog ambasadora, izaslanike kineske ambasade, državni vrh Srbije, na čelu sa Anom Brnabić i Aleksandrom Vulinom. Također, prvi obavještajac Srbije je bio na paradi. Vučićevo odsustvo je samo paravan za ono što se dešava. Njegovi ljudi su bili na proslavi, znamo šta misle, poručuju i žele, a to je nezavisna RS – mišljenja je Lisica.

Kada je u pitanju Viktor Orban, Lisica je upozorio kako je upravo on svojim izjavama zapalio i ovako nestabilno područje Balkana, kazavši kako je doveo u pitanje sigurnost preko dva miliona muslimana.

Svojim izjavama je stavio metu na čelo muslimanima, aludirajući na to da se ne mogu integrisati u Evropu. Groblja u Mađarskoj svjedoče da su Bošnjaci muslimani branili tu državu, ali tad nisu bili opasnost po Evropu. Orban nastoji da izazove psihozu i netrepeljivost prema Bošnjacima, on je jedan od Dodikovih glasnogovornika u Evropi. To nam sve govori da ideje RS-a o osamostaljenju imaju podršku i u Evropi. Nažalost, iz EU nema konkretnih reakcija. Kada je u pitanju Evropa, najviše se ističe parlament Velike Britanije, gdje se zagovaraju sankcije rušiteljima BiH – naveo je.

Osvrnuo se i na stanje u regionu, podsjetivši kroz šta je prolazila Crna Gora ulaskom u NATO.

Imali su pokušaj državnog udara. Rusija tu ima određene interese i danas, ali i velike planove prema Bosni i Hercegovini. Sam ruski ambasador je istakao da podržava nezavisnu RS unutar Bosne i Hercegovine. To je ono što postoji u Moldaviji i Gruziji, država u državi, zahvaljujući ruskoj politici. Isti scenarij žele i ovdje. Ne trebamo popuštati, niti donositi neke ishitrene odluke. Makedonija treba da nam bude primjer da ustupcima ne možemo riješiti situaciju – smatra Lisica.

 

hayat.ba

Povezani članci

Back to top button