Vijesti iz zemlje

Liplje kod Zvornika: Sjećanje na prvi oslobođeni logor u BiH

Od 450 zarobljenika, ubijeno je 27, a ostali su spašeni zahvaljujući hrabrosti mještana

  Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i učenjem Fatihe za stradale civile, danas je u mjestu Liplje kod Zvornika obilježen Dan sjećanja na prvi oslobođeni logor u BiH u proteklom ratu, javlja Anadolu Agency (AA).

U ovom su mjestu, na nekoliko lokacija, u kućama i u prostorijama škole, krajem maja 1992. godine mučeni, silovani i ubijani civili bošnjačke nacionalnosti. U logoru je bilo zarobljeno 450 muškaraca, žena, djece i staraca iz ovog, ali i okolnih mjesta: Hasići, Jošanica, Sultanovići, Bećirovići i Samari. Stradalo je njih 27, a njihova imena nalaze se na spomen-ploči ispred kuće u kojoj su počinjeni stravični zločini. Preživjeli su oslobođeni nakon desetak dana zarobljeništva, u jutarnjim satima 2. juna 1992. godine, nakon žestoke borbe, kada je stotinu slabo naoružanih mještana napalo daleko nadmoćnijeg neprijatelja.

Sa porukama “Pravda ponekad spava, ali nikad ne umire” i “Ožiljci ostaju”, danas su se prisutnima obratili članovi Saveza logoraša BiH, Udruženja demobilisanih boraca Opštine Zvornik i Medžlisa Islamske zajednice u Zvorniku, kao i predstavnici Bošnjaka u vlastima bh. entiteta Republika Srpska i u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

“Moramo se okupljati i što više pričati o ovome, o kršnim momcima koji su život dali da bismo mi sada bili ovdje. Moramo o tome pričati našoj djeci, koja u školama ovakve stvari ne uče”, poručio je Nedim Čivić, poslanik u Skupštini RS-a, podsjećajući i na problem bosanskog jezika u školama u Republici Srpskoj.

Zajednička poruka upućena sa ovog mjesta je da se zločin ne smije zaboraviti, ali i da on ne zastarijeva. Preživjeli logoraši kažu da se često susreću s osobama koje su ih mučile, a ističu ogorčenost radom bh. pravosuđa, koje njihove zlostavljače ne privodi pred lice pravde.

“Okupili smo se ovdje, iako danas nije ni godišnjica oslobađanja logora, niti je neki drugi datum, a ni predizborna kampanja. Ovdje smo da se sjetimo žrtava bezumnog zločina i da se zahvalimo onima koji su pokazali hrabrost, ne dopustivši da se zločini i ubistva nastave”, poručio je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button