Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Likovnom kolonijom BNV počeo obilježavanje 100 godina Sjeničke konferencije

Likovnom kolonijom BNV počeo obilježavanje 100 godina Sjeničke konferencije

Inspirisani prirodnim ljepotama i vrijednostima sjeničkog kraja, a u cilju održavanja sjećanja na Sjeničku konferenciju održanu 1917. godine, deset umjetnika iz Sandžaka okupilo se u Sjenici gdje prave umjetnička djela. Likovnu koloniju “Sjenica 2017” podržalo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), a umjetnike je danas obišao i njegov predsjednik Sulejman Ugljanin, javlja Anadolu Agency.

Ugljanin je tom prilikom izrazio nadu da će se ova kolonija održavati svake godine i da će postati samoodrživa, te u okviru obilježavanja 100. godišnjice Sjeničke konferencije, najavio i skoro održavanje biciklističke trke korz Sandžak “Putevima sandžačkog kulturnog naslijeđa” te niz drugih manifestacija.

Organizator kolonije “Sjenica 2017” i član Odbora za kulturu BNV Medžid Fakić izrazio je zadovoljstvo što, kako je naveo, ova kolonija na simboličan način obilježava tako važan historijski događaj.

“Ideja je, kako Bošnjačkog nacionalnog vijeća, tako i nas slikara, da ova kolonija dobije međunarodni karakter. Da pozovemo slikare iz regiona i šire, Turske, BiH, Makeodije, Crne Gore i pokažemo svu ljepotu koju ovaj grad ima”, rekao je Fakić.

On je konstatovao da je Sjenica zbog prirodnih ljepota posebna inspiracija za umjetnike.

Motivi koji preovladavaju na slikama nose simboliku iz ovog grada, to su prirodne ljepote sjeničkog kraja, džamija Sultan Murata IV(koje više nema), sjenička kuća, Pešter, pešterski konji…

Učesnici likovne kolonije “Sjenica 2017.” su, osim Fakića, akademski slikari Belis Pojatić, Muriz Čoković, Rešad Prtinac, Hidajet Masličić, kao i umjetnici Amra Hodžić Jejna, Maida Baždar Crnovršanin, Rizo Toković, Ibrahim Kurpejović i Nikolija Mijailović.

Kolonija će trajati do 17. avgusta 2017. godine nakon čega su planirane izložbe radova u Sjenici, Novom Pazaru i drugim gradovima Sandžaka.

Bošnjačko nacionalno vijeće, najviše predstavničko tijelo Bošnjaka Sandžaka, je 2017. godinu proglasilo godinom Sjeničke konferencije koja je održana 13. i 14. augusta 1917. godine, a 13. i 14. avgust za dane od posebnog značaja za Bošnjake.

 Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top