Vijesti iz zemlje

Lijepa praksa u Mostaru: Džemat Podgorani svakoj novorođenoj bebi 100 KM

Džamijski odbor džemata Podgorani, Medžlis Islamske zajednice Mostar je na posljednjoj sjednici donio odluku da od 01.01.2016. godine svaka novorođena beba bude darovana sa 100 KM.

U izjavi za portal Akos.ba imam džemata Podgorani Admir ef. Čopelj nam je potvrdio da džemat iz svojih izvora, odnosno članovi džemata, pune fond namjenjen za podršku natalitetu.

Ovim činom Džamijski odbor primarno želi da ukaže na važnost i poželjnost nataliteta, jednog od najvažnijih faktora prosperiteta i opstanka svakog naroda, ali i da skromno nagradi svoje mlade članove zbog njihovog članstva u Islamskoj zajednici i njihovog učestvovanja u džematskim aktivnostima.

Inače, Hercegovačko-neretvanski kanton spada u grupu kantona koji daje najmanju podršku porodiljama. Nakanada za porodilje u HNK iznosi 400 KM, a isplata kasni mjesecima.

Nadamo se da će svijetli primjer ovog mladog ivrijednog imama, odnosno organizovanog džemata slijediti i drugi džemati u Hercegovini koja je sve manje naseljena zbog pada natalitete i jake migracije.

Džemat Podgorani se na ovaj način pridružio Medžlisima Fojnica i Maglaj koji su kad je riječ o Islamskoj zajednici pioniri pronatalne politike o čemu smo već pisali na portalu Akos.ba.

A sad da iskoristimo priliku i da predstavimo ramazanske aktivnosti imama ovog džemata:

RAMAZANSKO TAKMIČENJE MEKTEBSKE DJECE U DŽEMATU PODGORANI

Admir ef. Čopelj odlučio je da u svom džematu sa mektebskom djecom pokrene ramazanski projekat pod nazivom „Namazi u džematu“. Projekt je zamišljen kao jedna vrsta takmičenja među djecom. Takmičenje se sastajalo u obavljanju namaza u džematu i to četiri dnevna namaza (osim akšama jer je tada vrijeme iftara) tokom mjeseca ramazana. Pravila su bila sljedeća: pravo na takmičenje su imala djeca koja su upisana u mekteb Podgorani, a takmičari su bili podijeljeni u dvije grupe. Mlađi uzrast (djeca od prvog do petog razreda) bila su obavezna klanjati podne, ikindiju i teravih namaz u džematu i svaki dan učiti Kur’an sa svojim imamom, dok djeca starijeg uzrasta (od šestog do devetog razreda) imali su istu obavezu s dodatkom obavljanja sabah namaza u džematu. Takmičenje je trajalo dvadeset dana tokom mjeseca Ramazana, i takmičar nije smio da napravi više od 20 minusa (jedan namaz-jedan minus). Svako onaj ko bude imao manje od 20 minusa, na kraju ramazana dobija nagradu po želji. Za sve druge koji su učestvovali a imali su više minusa od dozvoljenog broja obezbijeđeni su paketići.

Čitavo vrijeme tokom takmičenja urednu evidenciju o dolasku djece vodio je Admir ef. Čopelj. Nakon dvadeset dana takmičenja, postignuti su sljedeći rezultati. Od 20 takmičara, njih 3 je kao nagradu, dobilo nove tablete i bicikl (dva tableta,jedan bicikl) jer su bili redovni na namazu i učenju Kur’ana.

Dobitnici ovih vrijednih nagrada su: Hafiza Arnaut, Dželila Arnaut i Fatima Tipura. Podjela nagrada izvršena je prvi dan Bajrama nakon džume namaza. Ukupna vrijednost ovog projekta je 1000 KM. Za dva tableta i jedan bicikl,te 27 bajramskih paketića novac je obezbijeđen od strane džematlija džemata Podgorani. Paketiće su dobila i ona djeca koja nisu bila u mogućnosti da učestvuju na ovom ramazanskom takmičenju ali su bila redovna u mektebu u prethodnoj mektebskoj godini. Admir ef. se u svom obraćanju zahvalio svima koji su podrzali ovaj projekat koji je imao za cilj da pored djece u džamiju privuče i njihove roditelje. Citirao je i jednog svog učenika koji je rekao:“Efendija ja bih bio redovniji ali nema ko da me dovede u džamiju,nemam s kim doći“.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button